SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 2., csütörtök 08:38

Betűvetés - Könyvaratás
Betűvetés - Könyvaratás címmel nyílt kiállítás szerdán a 2011-es Ünnepi Könyvhét előestéjén; a Bába és Társa Kiadó gondozásában eddig megjelent kiadványokból mintegy félezer tekinthető meg a Bálint Sándor Művelődési Házban június 11-ig.
Majzik István, a kiadó ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a teljes kiadványrepertoár mintegy 50-60 százaléka lapozható fel a tárlat keretében. Tematikája szerint láthatók gyermekkönyvek, Szeged-ismeretet feldolgozó munkák, helyi művészekről szóló kiadványok, de megjelennek a szegedi próza- és esszéírók is.
A 82. Szegedi Könyvhét több mint száz programmal várja az érdeklődőket csütörtöktől. Mint Andóczi Balogh Éva, a főszervező Somogyi-könyvtár sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: idén a könyvek mellett a folyóiratok is megjelennek a belváros szívében levő fesztiválon.
A központi helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a Dugonics tér lesz, de kávéházak, művelődési intézmények, a múzeum és egyetemi épületek is otthont adnak a rendezvényeknek. Sok kiadó lesz jelen június 8-ig elsősorban Szegedről, de rajtuk kívül néhány országos is megjelenik, mint például az Év kiadója, a Magvető, vagy a Móra, a Scolar, illetve a Garbó Könyvkiadó.
A programokkal a X. Gyermekkönyvhetet is ünnepelni akarták a szervezők, így számtalan, kicsiknek szánt esemény is lesz. Új kezdeményezésként a téren olvasó- és játszóligetet alakítanak ki. Könyvszerzők, illusztrátorok, nyugdíjas iskolaigazgatók beszélgetnek majd a könyvekről a fiatalokkal, s lesz papírszínház és játszóház is.
A 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönynapok június 2-án nyitja meg kapuit, amelynek szegedi programjait a Somogyi Könyvtár szervezi. A Dugonics téren 16.30- kor Solymos László alpolgármestere köszöntője után Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő mondja el beszédét. Az ünnepségen adják át a könyvkiadási támogatásokat és „Az év könyve” díjat is.
A megnyitó után, 17 órától Grecsó Krisztián és Szilasi László iró, irodalomtörténész dedikálják műveiket a Líra Könyv Zrt. Fókusz könyváruházának sátránál.
A határon túli magyar irodalomra irányítja a figyelmet a szabadkai Életjel Kiadó bemutatkozása. Vendégek: Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, az Életjel-kötetek szerkesztője, Dömötör Gábor (a Holdleány álma – Építészet és műemlékvédelem című kötet szerzője) és Dudás Károly (a Ketrecbál című könyv írója). Beszélgetőtársuk Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke. Ismertetik még Krekity Olga Interjúlázban, valamint Sirbik Attila Szajkó István portréja című kötetét is.
A Dugonics téri program 17.45 órakor kezdődik. Mellettem elférsz – így szól Grecsó Krisztián 2011-ben megjelent kötetének címe. A szegvári születésű író új könyvét a Somogyi-könyvtárban mutatják be, ugyancsak csütörtökön, délután 6 órai kezdettel. Köszöntőt mond: Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója. A szerzővel „hazáról, helytörténetről és a nagymama főztjéről” Szilasi László író, irodalomtörténész beszélget.
Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, költő, dalszövegíró, a Ghymes együttes alapítótagja Bor és a lányka című lemezén a magyar irodalom legszebb borverseit zenésítette meg. Az összeállításból a szerző ad elő válogatást a Dugonics téren. Közreműködik Jász András (szaxofon) és Kun Csaba (billentyűs hangszerek). A koncert csütörtökön este 7 órakor kezdődik.
Az ünnepi könyvhéten számos neves alkotó jelenik meg. A százkilenc alkotó között az első napon Grecsó Krisztián lesz a vendég, és szintén csütörtökön mondja el gondolatait Böjte Csaba is. Mellettük a hét beszélgetőpartnere lesz mások mellett Ungvári Tamás, Tóth Krisztina, Podmanicky Szilárd vagy Tarnai László.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.