KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. július 2., csütörtök 16:40

Milliárdos pluszkiadást jelent az ÁFA-emelés a somogyi megyeszékhelyen
959 millió  forinttal drágítja meg a július elsején hatályba lépő  ÁFA-emelés a somogyi megyeszékhely beruházásait - mondta sajtótájékoztatóján Szita Károly polgármester. A város vezetője szerint a kormányzat lépése kellemetlen döntés elé állítja az önkormányzatokat, a legtöbb településen megtorpanó gazdaság és tömeges elbocsátás várható. Kaposvár viszont folytatja a válságellenes programját.

- Az a kormány, amelyik vállalkozásként üzemelteti az országot, nem tesz mást, csak azt figyeli, hogyan vehet el pénzt az emberektől - fogalmazott Szita Károly. - A hatályba lépő adóemelés csak a kaposvári beruházások esetében 959 millió forintos többletkiadást okoz. Különösen bánt bennünket, hogy ezt a módosítást megszavazta Kaposvár mindkét szocialista országgyűlési képviselője, Lamperth Mónika és Kolber István is.

Kaposvár polgármestere szerint a kormány döntés elé állítja az önkormányzatokat. A helyhatóságok vagy elhagyják a szociális támogatásokat, visszavesznek a sport és az oktatás finanszírozásából, esetleg leállítják beruházásaikat, vagy felvállalják a terheket és megpróbálják kigazdálkodni a többletköltségeket. Kaposvár ezt az utat választja, mert nem engedheti meg, hogy a válság idején több ezer ember munkahelyét, megélhetését veszélyeztesse.

Az ötszázalékos ÁFA-emelés a városközpont átépítését 96, a fürdő fejlesztését 134, az intézmények energia-megtakarítási beruházásait 17, a sávház felújítását 21, a bérlakások építését 50, míg a vásárcsarnok létrehozását 58 millió forinttal drágítja meg. Csak az idei többletköltség 350 millió forint.

Folytatódnak azonban az építkezések, dacára annak, hogy jövőre a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés következményeként újabb 120 milliárd forintot von el az állam az önkormányzatoktól.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviseletében levelet írt Oszkó Péter pénzügyminiszternek, amiben felajánlotta tárgyalókészségüket. Az alelnök szerint a kormánynak nem lehet érdeke, hogy tönkretegye a legnagyobb foglalkoztatókat, vagyis az önkormányzatokat. Szita Károly abban bízik, hogy a rossz döntést lehet még orvosolni.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.