GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 14., kedd 15:11

Olyan, mint amilyennek tervezték - Megnyílt a Horthy bunker
A Gödöllői Királyi Kastélyban 2011. június 15-én adták át Horthy Miklós kormányzó bunkerét, amit a II. világháború alatt kezdtek el építeni. A létesítményt először a múzeumok éjszakáján láthatja majd a nagyközönség.
 
A kastély déli oldalán, Erzsébet királyné kertjében 1944 nyarán kezdtek el építeni Horthy Miklós családja és közvetlen környezete számára egy bombabiztos óvóhelyet Dr. Csonka Pál műegyetemi tanár tervei szerint. A föld alatt kb. 10 méter mélyen fekvő bunkert mintegy 170 cm széles vasbeton falak határolják. A 20 fő befogadására alkalmas, 55 négyzetméteres tér két tartózkodó helyiségből és egy-egy illemhelyből állt.

A 2010-ben európai uniós forrásból felújított óvóhely falán falfestés-nyomokat is találtak. A Hadtörténeti Múzeummal közösen rendezett történeti kiállítás igazi kuriózuma, hogy az eredeti tervek alapján rekonstruálták a bunker egyik helyiségének berendezését.
Az óvóhelyre vezető folyosó falain a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből származó légoltalmi plakátok  láthatók, az első teremben pedig az építés történetét ismerhetik meg az érdeklődők, s itt látható a bunker makettje is.
A második, kisebbik helyiséget az eredeti terveknek megfelelően állították helyre. Ez mind látványban, mind hangban megidézi az 1940-es évek óvóhelyét. Mivel az Országos Levéltárban a lehető legrészletesebb tervek is megmaradtak, így a terem – tervezett  - berendezését pontosan sikerült kivitelezni, s az most pontosan olyan, amilyennek 1944-ben elképzelték. A korhű hangulatot a régi rádióból szóló Karády dalok teszik teljessé, amit megszakítanak a légvédelmi riadó, a sziréna és a robbanások hangjai.
A kiállítást Dr. Négyesi Lajos, a Hadtörténeti Múzeum, és Kaján Marianna, a Gödöllői Királyi Kastély munkatársa rendezte.
 
Az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gönczi Tibor, a kastély igazgatója elmondta, a most megnyitott tárlat a kastély állandó kiállításaként lesz megtekinthető.
A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester úgy fogalmazott, a mostani átadás egy folyamat része, s emlékeztetett arra, hogy tavaly adták át a Gizella- és Rudolf szárnyat. Megköszönte a kivitelezésben résztvevők munkáját, s egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felújítások tovább folytatódhatnak.


2 csatolt kép Horthy bunker2Horthy bunker
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.