BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. június 16., csütörtök 16:44

Konfuciusz termet adtak át a XV. kerületi magyar-kínai iskolában
Ünnepélyes keretek között avatták fel a pestújhelyi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Konfuciusz termét. A felek azt remélik, ezzel a lépéssel nemcsak a Kínát tudják közelebb hozni Magyarországhoz, de tovább javulnak a két nép közötti kapcsolatok is.
 
Nemcsak a XV. kerületi iskola életében volt jelentős dátum június 16-a, de sok, a környékbeli kerületekben és az agglomerációban élő emberek, de közvetve akár egész Magyarország jövője szempontjából is. Európa egyetlen, kínai nyelven is tanító alapfokú oktatási intézménye ugyanis eredményes volt az ELTE Konfuciusz Intézetével közösen azon a pályázaton, amely segítségével egy új, a kínai nyelvoktatást segítő tantermet alakíthattak ki. A program révén - amely keretében egyébként a Kínai Nyelvoktatási Tanács meghozta pozitív döntését az általános iskola pályázatát illetően - a jövőben több anyanyelvi tanár érkezik az intézménybe, amely újabb és újabb tankönyvekhez is jut, s például egy speciális számítógépes program segítségével közelebb hozhatják a magyar diákokhoz az ázsiai országot.
 
„Nagyon fontos feladatomnak tartom azt, hogy olyan nemzetközi kapcsolatokat alakíthassunk ki más városokkal is, mint amilyen Sanghajjal és Pekinggel létrejött” – jelentette ki Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, hozzátéve: emellett ennek az iskolának különös jelentőséget tulajdonítanak, hiszen tíz-tizenöt év múlva innen kerülhetnek ki azok a szakemberek, akik a két ország közt egyre fejlődő diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat tovább bővíthetik. A politikus kiemelte azt is: az ehhez hasonló intézmények számára mintaként szolgálhat, hogy két nép milyen barátságban tud együttműködni egyazon létesítmény falai között.
 
A 2004-ben alapított iskolába jelenleg 224 tanuló jár, akik közül 117 a kínai. Amint azt Erdélyi Zsuzsanna igazgató a Budapest Portálnak elmondta, a tanintézmény kettős célt szolgál: egyrészt a fővárosi és az a környéki kínai közösség gyermekeinek biztosít tanulási lehetőséget, másrészt a kínai nyelv iránt érdeklődő (egyébként egyre nagyobb létszámú) hazai népességnek nyújt alternatívát. „A kettőezer-nyolcas Pekingi Olimpiai Játékok, és ezzel együtt Kína fokozatos nyitása a magyar lakosság körében egyre népszerűbbé teszi a kínai nyelvet és kultúrát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a korábbiakkal ellentétben a mostani tanévben már két első osztályt kellett indítanunk, s még így is túljelentkezés volt” – árulta el a direktor.
 
Erdélyi Zsuzsanna az egyre fejlődő honi kínai oktatásban egy gyenge pontot azért említett, mégpedig hogy bár alap- és felsőfokon adott a lehetőség a világon a legtöbbek által beszélt nyelv elsajátítására, ugyanez azonban középfokon még hiányzik. Egyelőre ezt próbálják ellensúlyozni azzal is, hogy – a kínai állam által Európában egyre több országban létesülő Konfuciusz Intézetek jóvoltából - immár harmadik éve a pestújhelyi iskola legjobb diákjai is elutazhatnak minden évben a távol-keleti országba egy gigantikus méretű találkozóra.
 
Szöveg: Vass János
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.