HETES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 19., péntek 11:47

Sóbarlanggal óvják a gyermekek egészségét – elkészült az első bölcsőde a hetesi kistérségben
Sóbarlang terápiás szobával épült meg az első bölcsőde a Somogy megyei Hetesen. A gyermekek egészséges fejlődését kiemelten kezelő intézményt Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlésének elnöke és Török Tiborné, Hetes polgármestere adták át.


Hetes legújabb fejlesztésének, a Csillagszem Bölcsődének a felépítése összesen közel 85 millió forint értékben valósult meg, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam csaknem 70 millió forint támogatást nyújtott. A húsz gyermek befogadására alkalmas Csillagszem Bölcsődének egyik különlegessége, hogy a gyermekek egészségének megőrzése érdekében külön „Sóbarlang” került kialakításra. A só a szervezet számára fontos kémiai elemeket, jódot, káliumot, magnéziumot, kalciumot, szelént - és számos más hasznos anyagot - tartalmaz. Az állandóan párolgó és újra lecsapódó só negatív iontöltést hoz létre, amely a szervezetet károsító pozitív töltéseket (pl.: elektroszmog) közömbösíti, a szervezet egyensúlyát helyreállítja. A telepített sóbarlang harmonizáló erejét kihasználva csökkenthetjük a szükséges gyógyszerek mennyiségét, valamint a rövid és hosszú távú gyógyszer mellékhatásokat. Gyermekeknél az előny még kifejezettebb, az ő "tiszta" szervezetük kedvezőbben reagál a természetes gyógymódokra, mint a felnőtt ember szervezete.


Török Tiborné, Hetes polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a hetesi szülőknek ezentúl nem kell kilométereket utazniuk Kaposvárig, hogy igénybe vehessék a bölcsődei ellátást. A kistérség sikeres pályázatnak és a helyi összefogásnak köszönhetően a szülők ezentúl közel az otthonukhoz egy korszerűen felszerelt, a modernkor vívmányainak megfelelő, biztonságos intézménybe hordhatják a gyerekeiket. Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően 5 új munkahely jött létre Hetesen, így a helyi foglalkoztatás is jelentősen javult.

Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlésének elnöke a rendezvényen elmondta, hogy Magyarország kormánya kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogassa a bölcsődéket és óvodákat, ennek egyik tanújele ez a gyönyörű épület is, amit itt, Hetes avathatunk. Kiemelt figyelmet csak úgy fordíthatunk a bölcsődékre, ha az ott dolgozókra is felelősen gondolunk. Ezért a 160 éves magyarországi bölcsődei hálózatban dolgozók megbecsültségét szeretné Magyarország kormánya elismerni azzal, hogy a tervek szerint már jövőre a bölcsődei dolgozókra is alkalmazható életpályamodellt dolgoz ki.

A hetesi bölcsőde épülete több mint 300 négyzetméter alapterületű, helyet ad 2 foglalkoztatónak, melegítőkonyhának, és egy fedett terasznak, ahol biztonságban játszhatnak a kisgyermekek. Az Európai Uniós követelményeknek megfelelően a bölcsőde teljesen akadálymentesített, így bárki számára megközelíthető és igénybe vehető.




23 csatolt kép 1201018159167654323131421111922121782
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.