AJAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. szeptember 13., kedd 15:10

ÚJABB MILLIÁRDOS BERUHÁZÁS FELSŐ – SZABOLCSBAN
   
Sikeresen  befejeződött „Felső - Szabolcsi szennyvíz-elhelyezési és tisztítási projekt”  2009 óta tartó előkészítési szakasza  
   
 
 
A Felső - Szabolcsi Viziközmű Beruházási Társulás Társulási Megállapodás alapján jött létre Ajak Nagyközség, Anarcs Község, Dombrád Város, Gyulaháza Község és Nyírkarász Község települési önkormányzatai között.   A társulás elnöke Kerekes Miklós, Ajak Nagyközség polgármestere.
 
A projekt keretében megvalósul Gyulaháza – Anarcs – Nyírkarász településeken a
szennyvízcsatorna hálózat és szennyvíztisztító telep. Ajakon és Dombrádon  a szennyvízcsatorna hálózat és szennyvíztisztító telep rekonstrukciójára fog sor kerülni.
 
Szennyvízkezelési és tisztítási konstrukción nyert a Víziközmű Beruházási Társulás
vissza nem térítendő Uniós támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A támogatás összege több mint 77 millió forint, mely a beruházás előkészítési költségeinek 85 % -át fedezte.
 
A beruházás előkészítő szakasza lezárul. A második fordulós pályázat benyújtásra került az  Energia Központ Nonprofit Kft.-hez, jelenleg elbírálása folyamatban van.
 
A projekt 3,3 Milliárd forintos megvalósítási költségből épül meg, mellyel több mint 15.000 ember infrastrukturális ellátottsága bővül, melyhez 85%-os támogatást biztosít az Európai Unió és a Magyar Állam. Az ehhez szükséges 490,660,500 forintos önerőt az önkormányzatok hitelből, EU Önerő Alapból és a lakosság hozzájárulásával biztosította.
Gyulaháza, Anarcs, Nyírkarász településeken az érintett lakosok 83 %-a lépett be a Víziközmű Társulatba, vállalva a havi 1900 Ft-os hozzájárulás megfizetését, 60 hónapon keresztül.
  A tervek szerint a megvalósítási szakaszra vonatkozó Támogatási Szerződést 2011
végén írják alá. A kivitelezés kezdete 2012 közepére, befejezése 2014 első felére várható.


További információ:
Vonza Csilla Tel: +36 20/399-4139


1 csatolt dokumentum sjatóközlemény_Ajak
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.