BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2011. szeptember 14., szerda 08:20

Kulturális Örökség Napjai a BME OMIKK-ban
BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár  
     

Cím: Budafoki út 4-6.
 Tel.: 463-3796      
     

Programjainkra  2011. szeptember 17-én, szombaton 10 és 16 óra között várjuk az érdeklődőket!
 
 A Kulturális Örökség Napjai program keretében a látogatók megismerhetik a könyvtár rejtett zugait, olvasótermeit, valamint a kötészet munkáját. A könyvtár falain kívül is izgalmas elfoglaltságot kínálunk, a kerti sétát választók  a Műegyetem kertjének északi területén található  szoborpark
 történetével ismerkedhetnek meg.  
 
 
A Műegyetem könyvtárának tervezője, Petz Samu az épület tervezésében a magyar és nyugat-európai könyvtár- és levéltár-építési tanulmányútjának tapasztalatait hasznosította. Az épület kereszt alakú, tágas előcsarnok körül csoportosított három fő részből áll: a raktárakat magába foglaló középső rész az épület főtengelyében helyezkedik el; a két oldalszárny pedig az adminisztrációs helyiségeket, valamint a Nagyolvasót foglalja magában. A Nagyolvasó téglából épített hálóboltozatos befedése, illetve ennek nyílásköze 16,5 méterével Európában akkoriban a legnagyobb fesztávolságú nem szakrális célra épült hálóboltozatnak számított. A szerkezet grafostatikai számításait maga Pecz végezte el, ragaszkodva az olcsóbb téglához a vasbeton helyett. A Nagyolvasó Rakssányi (Raksányi) Dezső festőművész által 1910-1913 között alkotott falfestménye (szekkója) a II. világháború során sajnos elpusztult, de annak falra vetített (fekete-fehér) képét a látogatás során láthatják vendégeink. A Benczúr –mesteriskolához tartozó Rakssányi műve elkészültekor az egyik legnagyobb méretű nem szakrális falfestmény volt az országban. A mű, Raffaello „Athéni iskola” című freskójának parafrázisa az egyetemes európai kultúra legnagyobb hatású természettudományos és műszaki alkotóit örökítette meg, köztük olyan magyarokat is, mint például Bolyai Farkas, Than Károly, Ybl Miklós vagy Jedlik Ányos. A könyvtári séta során látogatóink rövid előadást hallhatnak a mű keletkezéséről és sorsáról. Szombaton 10-16 óra között vezetett séták keretében megismerhetik a könyvtár épületét, a Műegyetem kertjében található szoborparkot, továbbá bepillantást nyerhetnek a BME OMIKK kötészetének munkájába. Ezen kívül megtekinthetik Zemplén Jolán, a Műegyetem első női professzorának munkásságát bemutató kamara-kiállítást valamint a Műegyetem humoros kiadványaiból rendezett kiállításunkat is.
 
A helyszín csak az első napon, szombaton 10-16-ig várja az érdeklődőket!
 
Kötészet (Kő épület)
Séta indulási ideje: 10-15-ig óránként
Séta indulási helye: BME OMIKK Aula
 
A Műegyetem könyvtárában  a séta során bejárhatják a könyvtár olvasótermeit, rejtett zugait, megismerkedhetnek többek között a Nagyolvasó falfestményének történetével.
Séta indulási ideje: 10:30, 11:30, 13:00, 14:30
Séta indulási helye: BME OMIKK Sóhajok hídja (Könyvtár főbejárata)
Tervezett időtartam: 60 perc
 
Kerti séta
A szoborpark bemutatása az északi területen.
Séta indulási ideje: 10:30, 11:30, 13:30, 14:30
Séta indulási helye: BME OMIKK Sóhajok hídja (Könyvtár főbejárata)
 


1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.