BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2011. október 19., szerda 22:52

Kispesti lehetőségek török üzletembereknek
Török építőipari és kereskedelmi befektetők számára rendezett tanácskozást a helyi és országos lehetőségekről az önkormányzat kedden a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban. A vendégek Kispest testvérvárosából, Isztambul Pendik kerületéből érkeztek. Látogatásuk a két település közötti gazdasági kapcsolatok további erősítését célozta.
       
Köszöntőjében Kispest polgármestere, mint a dél-pesti régió központjáról beszélt a kerületről. Kitért az önkormányzat befektetőbarát politikájára, Kispest kiváló infrastrukturális ellátottságára is. Gajda Péter elmondta, bízik abban, ha a török üzletemberek jobban megismerkednek Kispesttel, konkrét partneri kapcsolatok is kialakulhatnak magyar cégekkel.

A CBS Propertyt képviselő Havas Dávid a Határ úti NEO Center projektet ismertette a hallgatósággal. Elmondta, a Városkapuhoz tervezett több mint 17 ezer m2-es komplexum építése a válság miatt nem kezdődhetett el. Hozzátette, a mai lehetőségeket a KÖKI Terminál behatárolja: a jövendő épületben a szálloda és irodai funkciót kell erősíteni a kereskedelmi funkció rovására. Egyben jelezte, a cég értékesíteni kívánja a projektet, és felajánlotta azt a török üzletembereknek. A másik előadó, Birizdó Imre a magyar befektetési környezetről, valamint a tatabányai Ipari Park lehetőségeiről tartott előadást.

Vinczek György alpolgármester a kispest.hu-nak elmondta, a kerületben sok olyan ingatlan van, ami nem az önkormányzat tulajdona, de a tulajdonosok szabadulnának a telkektől, és vannak egyéb ajánlható területek is például a szanálások eredményeként. Hozzátette, reméli, hogy az országos projektek mellett a kispesti befektetési lehetőségek is felkeltik a török üzletemberek érdeklődését.

A konferencia zárásaként nyílt meg Serkan Deniz fotókiállítása. A török fotós képein Pendik városrész mindennapjai, ünnepei láthatók, a bazárban még kispesti diákok is feltűnnek, hiszen Serkan Deniz az önkormányzat fotósaként végigkövette a a kispestiek pendiki tartózkodását is. A képeket november 3-ig láthatják az érdeklődők a KMO-ban.

Ékes Gábor alpolgármester példa nélkülinek nevezte, hogy az alapvetően kulturális testvérvárosi kapcsolat gazdasági területre is áttevődött. Elmondta, hogy a török partnerek a hátteret mérték fel: a magyarországi szabályozásról, befektetési lehetőségekről, adózásról érdeklődtek, Kispest ehhez biztosított konzultációs lehetőséget. Úgy fogalmazott, hogy a török üzletemberek Magyarországot politikailag és gazdaságilag is egyik legstabilabb országnak nevezték. Megtudtuk, a török fél részéről konkrét érdeklődés is mutatkozott kispesti befektetési lehetőség iránt, s ez azt is jelenti, hogy még szorosabb kapcsolat alakulhat ki Pendik és Kispest között.  

Délután a delegáció befektetési helyszínekkel ismerkedett Kispesten és Tatabányán. Ma a Parlamentbe és a képviselői irodaházba látogattak és gazdasági szakemberekkel találkoztak. Délután a Lázár Lovas Parkot nézik meg Domonyvölgyben. A török üzletemberek csütörtökön utaznak vissza Isztambulba.

12 csatolt kép 510129876114321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.