SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 26., szerda 11:10

Álhősök, hamis istenek a Móra-múzeumban
Az ikonikus történelmi személyekről, napjaink sztárjairól ír Povedák István kulturális antropológus legújabb könyvében. Az Álhősök, hamis istenek? című kötetben olvashatunk a Kossuth-kultusz és a Horthy-rendszer viszonyáról, Zámbó Jimmy zarándokhellyé vált sírjáról és Puskás Öcsi rajongóiról is.

Povedák István kulturális antropológus legújabb kötetében a híres emberek köré szerveződő sztárkultuszokat mutatja be. A történelmi hősök közül górcső alá veszi Széchenyit és a Hídember-kultuszt, kiderül, miért nem rokonszenvezett a Horthy-rendszer Kossuth mítoszával, továbbá megtudhatjuk, hogyan fűződött oly szorosan össze 1956 és Nagy Imre kultusza.
A híres személyiségekért azért rajonganak a hétköznapi emberek, mert a sztárban látják titkos álmaik beteljesítőjét. A sztárok a minták, a követendő példák a rajongók számára. A kötetben olvashatunk Zámbó Jimmy halálával kapcsolatos történetekről, a sírhelye körül kialakult zarándoklatokról csakúgy, mint Puskás Öcsi rajongóiról.
Povedák István Álhősök, hamis istenek? című kötetének bemutatóját október 26-án, szerdán délután 4 órakor tartják a Móra Ferenc Múzeumban. A szerzővel Barna Gábor professzor beszélget.

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.