GÖD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. július 27., hétfő 10:51

GÖDI PÉLDA
Göd Város Szociális Bizottsága sokszínű segélyezési gyakorlatot alakított ki az évek során. Sajnos Gödön is élnek olyan családok, ahol a segély összegét nem arra költik, ami kívánatos lenne. A rendkívüli segélyek esetében a kérelemben meg kell jelölni azt a rendkívüli élethelyzetet, aminek alapján a kérelmező a segélyt igényli.  Előfordult városunkban is, hogy a kiutalt segélyt nem a meghatározott célra, hanem italra, vagy egyéb élvezeti cikkekre költötte a jogosult. Súlyosabb az eset akkor, ha gyermekvédelemi támogatásról van szó, itt ugyanis a hivatkozási alap a gyermek valamilyen élethelyzete.


A Bizottság ilyen esetekre is felkészült és az évek során kikristályosodott azon segélyezési gyakorlata, mely szerint azon családoknál, ahol alaposan feltételezhető, hogy a kiutalt segély nem kerülne megfelelő felhasználásra, az esetben a segély összegét vagy a Gyermekjóléti Szolgálat, vagy a Családsegítő Szolgálat részére utalja ki. A Szolgálat családgondozói az összegből főként élelmiszereket, ruhákat vásárolnak a családnak, esetleg gyógyszereket váltanak ki. A felhasznált összegből vásárolt cikkekről számlákat mutatnak be utólagosan a Bizottság részére. Így a segély gyakorlatilag természetben kerül a kérelmező családjához. Erre mind a szociális törvény mind a helyi rendelet lehetőséget ad.


Előfordul persze olyan eset is, amikor a Bizottság a kérelmezőt vagy gyermekét közvetlenül támogatja természetben. Ennek tipikus esete az intézményi étkezési díj átvállalása.


                                                                                           Lenkei György
                                                                                   Szociális Bizottság elnöke


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.