SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 8., kedd 09:30

Költségvetési felügyelő a Szegedi Egyetemen is
Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez, így azonnali hatállyal a Szegedi Tudományegyetemhez, 2012. január 1-jével pedig a Semmelweis és a Debreceni Egyetemhez.
A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányhatározat szerint ezeken túl azonnali hatállyal költségvetési felügyelő érkezik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, a Szent István Egyetemhez, a Széchenyi István Egyetemhez, a Kaposvári Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, az Iparművészeti Múzeumhoz, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátushoz, valamint a Pesti Magyar Színházhoz. Ugyancsak költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány a Mátrai Gyógyintézethez, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz.

A kabinet döntése szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a költségvetési főfelügyelők és felügyelők megbízásáról azzal, hogy- a költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében- egy főfelügyelőnek vagy felügyelőnek kinevezett kormánytisztviselő egyidejűleg több intézménynél is elláthat ellenőrző tevékenységet.

Az államháztartásról szóló törvény kimondja, hogy a költségvetési főfelügyelő és felügyelő megismerheti a költségvetési szerv kezelésében levő közpénz felhasználásával összefüggő adatot, véleményezhet a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, továbbá kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban, "különösen a költségvetés-politikai céloknak való megfelelőségre, a szükségszerűségre, időszerűségre, forrásszükségletre, a fedezet meglétére és a kifizetés ütemezésére tekintettel". Indokolt esetben a költségvetési felügyelő javaslatot tehet az intézkedés felfüggesztésére. Ha ezzel az érintett szerv vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.