BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2011. november 10., csütörtök 15:24

A főváros első közösségi kertje lesz
A főváros első közösségi kertjét alakítja ki az önkormányzat Kispesten. A 27 parcellás mintakert a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületen, az Irányi utca és a Bem utca sarkán lesz. A szerda esti lakossági fórumon a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba, 15 ágyás még gazdára vár. A zöldségtermesztésre alkalmas közösségi kertet a Közpark Kft. alakítja ki, várhatóan még idén megkezdődik a munka.

A szerdai fórumot azért szervezte az önkormányzat, hogy az emberek minél többet megtudhassanak az önellátásra fókuszáló közösségi kert mibenlétéről, működéséről, megismerjék a kispesti mintakert terveit, és jelentkezhessenek a programba. Részt vett az eseményen a városi kertek magyarországi népszerűsítője, Rosta Gábor, az önkormányzat képviseletében Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Vidra Zoltán, a bizottság alelnöke, Gerháth Csaba környezetvédelmi tanácsnok, valamint a Zöldprogram Iroda és a terveket készítő Kalapos Egyesület munkatársai.

A közösségi kertek történetét és funkcióját ismertető Rosta Gábor úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat pozitív hozzáállása miatt jól áll a kispesti program. Elmondta, hogy a Nyugat- Európában és a tengerentúlon évszázados hagyományokra visszatekintő kertek közösségépítő kezdeményezések. Egyéb előnyei mellett beszélt még a zöldterület megnyugtató látványáról, az öngondoskodásról és önellátásról, a környezetre gyakorolt pozitív hatásról, egészségügyi, nevelési hasznáról, és arról is, hogy megvédi az embereket az elmagányosodástól. Azt is mondta, hogy a kert különösen fontos panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, és lényeges az is, hogy pár percre lesz a lakástól, és akár az ablakból is rá lehet majd látni.

Bogó Józsefné a kerületi zöldpályázatokról és beruházásokról beszélt, és elmondta, hogy a kispesti Zöldprogram is segít a környezettudatosság erősítésében. Gerháth Csaba a jószomszédi viszonyt, a közbiztonság erősödését és az egészséget emelte ki a közösségi kert kapcsán. Mindketten hangsúlyozták, remélik, hogy sok jelentkező lesz a programra.

Az érdeklődőket a Kalapos Egyesület munkatársai ismertették meg a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületre, az Irányi utca és a Bem utca sarkra tervezett közösségi kert működésével. A huszonhét mintegy 5 m2-es ágyás között lesznek hagyományos dombágyások, kiemelt, valamint mobil ágyások, terveznek pihenőhelyet, lesz kerti csap, a szomszédos családi ház ereszrendszere két esővízgyűjtő ciszternába vezeti a vizet.

A fórum végén a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba. A közösségi kert kialakítását koordináló Zöldprogram Iroda munkatársa a kispest.hu-nak elmondta, az igények figyelembevételével készülnek a kiviteli tervek, várhatóan még az idén megkezdődik a kerítés építése, és tavaszra elkészülhet a végleges állapot: indulhat a magvetés, palántázás. Brázainé B. Ágnes Táciától megtudtuk, amint mindegyik parcellára lesz jelentkező – 15 még gazdára vár – újabb találkozóra várják a kertek gondozóit, akkor lesz szó a szabályokról, az elnevezésről, a használat rendjéről. Elmondta azt is, hogy tájékoztató előadásokat is terveznek többek között a biokertészkedésről, a fűszernövények termesztéséről, a növénytársulásokról és a komposztálásról. A program iránt érdeklődni és a még gazdátlan 15 ágyásra jelentkezni a zoldprogram[kukac]kispest.hu, valamint a varosi kert 19[kukac]googlegroups.hu  e-mail címeken lehet.


7 csatolt kép 3217654
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.