MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 16., szerda 08:48

Dokumentumfilmekkel az Európai tájak, térségek és kultúrák megismerésért
Dokumentumfilmek a vidékről címmel nemzetközi filmszemle házigazdája volt 3 napon át a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár. November 10 és 12 között hat országból összesen 31 film bemutatásával várta a filmes szakma képviselőit, a zsűrit, a film alkotóit és a dokumentumfilmek iránt érdeklődő közönségét a rangos esemény.

A versenyfilmek az európai vidéki ember és táj kapcsolatának közös világát mutatták alkotóik sokszínű látásmódjával.
A dokumentumfilmek értékközvetítő szerepén is múlik, hogy meg tudjuk-e őrizni Európa tájainak sokszínű műveltségét, természeti gazdagságát. A média ajtót nyithat a vidék méltatlanul elfeledett világára, melynek értékei önmagukért beszélnek, csak a nyilvánosság elé kell tárni őket  – ajánlotta a szemlét a nemzetközi rendezvény kiadványában az érdeklődők figyelmébe Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter.
Az ünnepélyes megnyitón Asztalos Árpádné igazgató köszöntötte a filmszemle résztvevőit, rendezőit, alkotóit. Dr. Kiss Edit polgármester ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy Martfű lehet a házigazdája az első alkalommal megrendezett rangos filmes eseménynek. – A vidéki élet csodálatos lehet, ha azzá tesszük. A mi kultúránknak az a feladata, hogy ennek a várakozásnak megfeleljünk. A vidéki élet igazi közösségeket tud teremteni, amely a mai elidegenített életünkben talán a legfontosabb érték
Kis Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője is megtisztelte jelenlétével a filmszemlét, melynek megnyitóján a hátrányos helyzetű vidék felzárkóztatásáról, Magyarország kistérségeinek méltatlanul nehéz helyzetéről beszélt. – Ma a vidék a társadalmi, közösségi, és természeti összesség jelképe, az emberi méltósághoz szükséges feltételek megteremtője.
A rendezvény védnökei:
Vidékfejlesztési Minisztérium
Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata
APURE (Európai Vidék Egyetemeiért Egyesület)
RED (Vidékiség - Környezet - Fejlődés Egyesületek)
Martfű Város Önkormányzata
A filmek készítői Portugáliából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból, Romániából és Magyarországról nevezték be filmes alkotásaikat.
A rendezvény házigazdája Martfű is részt vett a megmérettetésen egy filmmel, melyet a Martfűi Média munkatársai készítettek erre az alkalomra. „ A magamban hiszek, avagy a múltad meghatároz, de nem lehet teher” című dokumentumfilmjükért a zsűri elismerő oklevelét és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés díját is átvehették a filmszemle záró rendezvényén.
A zsűri tagjai voltak:
Dúló Károly filmrendező, a zsűri elnöke
Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Osztályvezetője
Dankóné Szabó Edit, a szolnoki Európa Direct Vezetője
Bali István, az AGRARIA – APURE Egyesület Elnöke
Dr. Szarvák Tibor, szociológus, a Jászberényi Főiskola  Tanszékvezető Tanára
A záró rendezvényen a filmszemle fődíját a zsűri a Régió Filmstúdiónak ítélte oda, a Dűlőutak vándorai, az Iskolapélda és A kelet-Stajer modell filmekért. A díjat Szitnyai Jenő rendező, operatőr vett át.
A zsűri kategória díjakat adományozott – alkalmazott filmek kategóriájában: a Gal Monte portugál alkotóinak, az Uma diversidade de experiencia territorial c. filmjükért, értékközvetítő filmek kategóriájában a Migafilm alkotóinak , az Alkonyattól virradatig c filmért. A zsűri különdíjra javasolta a Szolnok Televízió Nemzet kenyere c. filmjét, Kabai László Naprul napra, hónaprul hónapra c. filmjét, valamint a Jack Drum Arts angol Film Encounters c. filmjét.
– Csodálni való, hogy ennyi film érkezett hazai mezőnyből, annak ellenére, hogy e műfajban kevés a megmutatkozási esély – értékelte a szemlét, és köszöntötte a filmeseket őszinte elismeréssel a zsűri elnöke Dúló Károly. – Napjainkban a filmezés sokarcúságán belül vannak azok a filmkészítők, akik egy meghatározott téma mentén, nem csak saját értékeik, vagy érdekeik miatt készítenek filmeket, hanem a közösségekért. Ők a dokumentumfilmesek, akik 3 napon keresztül töltötték meg alkotásaikkal a rendezvényt.
Egyesületünknek mindig is fontos feladata volt a vidéki táj természeti és kulturális hagyományainak ápolása, a vidékfejlesztés hazai és külföldi jó gyakorlatainak megismertetése. Nagy örömünkre szolgál, hogy e témában Európa különböző vidékeiről láthattunk filmeket ezen a filmszemlén – hangsúlyozta Bali István az AGRARIA-APURE Egyesület elnöke. – A filmszemlén megtartott szakmai beszélgetések lebonyolításért köszönetünket fejezzük ki Nagyné Kiss Máriának, a JNSZ Megyei Népfőiskolai Társaság elnökének, valamint a Szent István Egyetem szociológus hallgatóinak.
A 3 nap alatt levetített filmek az európai vidéken élők feltételeit és kilátásait szemléltették, a figyelmet arra a kötelékre irányítva, amely összeköt egy-egy területet annak lakóival. A vidékfejlesztésben elöljáró, a rendezvény megvalósulásában résztvevő egyesületek és szervezetek célja, hogy a filmszemle részét képezze annak a folyamatnak, amely visszaadja méltó értékét a vidéki területek gazdagságának, mind természeti, mind emberi oldalról.
Magyar Mária

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.