SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 15., csütörtök 07:48

Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat
A Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője az „őszi-téli átállás” veszélyeire figyelemmel a kerékpárosok fokozott ellenőrzését rendelte el. A baleseti statisztikák adatai alapján Csongrádon magas a kerékpárosok aránya a közlekedési balesetek vonatkozásában. A közlekedők ezen csoportja a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevője, valamint arányuk az összes közlekedési baleseten belül magas. Egy esetleges baleset során a nagymértékű sebesség és a tömeg különbség miatt nagyobb a baleseti kockázatuk.
A rendőrök a város és vonzáskörzetének több pontján tart ellenőrzéseket, melynek során különös tekintettel ellenőrzik az előírt világítóberendezések, a láthatósági mellény meglétét és használatát, valamint az ittasságot a kerékpárosok körében. Fentiek azért kiemelten fontosak, mivel baleseti okként gyakran szerepelnek.

Az elmúlt időszak alatt végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival.
A gyalogosok és kerékpárosok között magas számban vannak a gyermekek és az idősebb korúak. Róluk elmondható, hogy koruk esetleges rosszabb érzékszervi adottságaik miatt figyelmetlenebbek, gyakran nem körültekintően, takarásból lépnek le az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közlekedő jármű távolságát, sebességét.
Az intézkedő rendőrök a vonatkozó jogszabályok alapján differenciáltan intézkednek a szabálysértőkkel szemben, mely lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, illetve szabálysértési feljelentés.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.