HERNÁDSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 23., péntek 13:41

Duplájára nő az idén BioSzentandrás
Duplájára nő az idén a biogazdálkodás területe Hernádszentandráson, hiszen ebben az idényben már 12 000 négyzetméteren gazdálkodnak.  A 2010 decemberében induló, uniós forrásból megvalósuló Bioszentandrás program ugyan az idén május végén befejeződik, de a helyeik úgy döntöttek: a megvalósult álmunkat tovább viszik és elkezdik a bio zöldségek értékesítését.
Hernádszentandrás egy 464 lelkes abaúji kis település, Miskolctól 31 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található.  A valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu áldozatul esett a rendszerváltásnak: az ott élők nagy része munka nélkül maradt.  Éveken keresztül bíztak benne, hogy valaki vagy valakik gondolnak rájuk.  De hiába várták kívülről a segítséget, a megoldás – mint mindig – helyben született meg…
Folyamatosan bújták a pályázati kiírásokat, keresték a partnereket, majd 2009-ben Üveges Gábor polgármester rátalált arra a programra, amely közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodást, és általa visszatérjenek ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül.„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”
A   Biokontroll Kft minősítő ellenőrzése mellett, egy helyi növénykultúrára alapuló mintagazdaságot hoztak létre. Tavaly szeptemberben pedig egy biokonyhát avattak.  A legnagyobb sikerként azt könyvelték el, hogy 25-en megtanulhatták a biotermesztés minden fortélyát, jó példával szolgálva másoknak is településen. Hernádszentandrásból   Bioszentandrás lett.  A 18 hónapos program az idén májusban zárul. De Bioszentandráson tovább folytatódik a munka. Sőt most indul csak igazán…
Üveges Gábor arról beszélt, hogy az idei év legfontosabb feladata – a termesztésen túl- az értékesítési szervezet létrehozása, és a partnerek felkutatása.  Eddig 23 féle zöldséget termeltek, az idei ültetésnél a palettát már a partnerek igényeihez igazítják.  A zöldségek mellett elkezdik a bogyós gyümölcsök, a gyógy és a fűszernövények termesztését. Az utóbbit őszre tervezik, az előbbibe pedig most tavasszal fognak. Így bioszedert,  biofeketeribizlit, és biojostát is kóstolhatnak majd a Hernádszentandrásra látogatók. Hiszen  az idei esztendő újdonsága az is, hogy májustól a Nyitott Kert Napokon várják azokat, akik szeretnének megismerkedni a biogazdálkodással, egészséges, bio, igazi vidéki idényzöldségre vágynak.

Üveges Gábor polgármester 20/392-2784, 46/456-201 www.hernadszentandras.hu www.bioszentandras.hu,


1 csatolt kép BioSzentandrás 2011
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.