BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2009. augusztus 26., szerda 20:37

Hamarosan itt a Szeptember Fesztivál!
Hírességek és parlamenti képviselők forgatják a fakanalat a jubileumi pörköltfőző fesztiválon a pestszentlőrinci Bókay- kertben.  Szeptember 4-6. közötti gasztronómiai és kulturális programon fellép  Rúzsa Magdi, Tóth Vera, a Hooligans és Caramel  és sokan mások.

A Szeptember Fesztivál igazi, békebeli hangulatával, sokszínű programjaival, gasztronómiai ínyencségeivel vonzza a családokat a főváros szinte minden pontjáról és Pest környéki településekről. Tíz évvel ezelőtt a Lőrinc-Szemeretelepi Polgárőrség kezdeményezésére egy családi pörköltfőző versennyel indult a programsorozat, amely mára a főváros legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé vált.

Mester László, a XVIII. kerület polgármestere Tamási Áron jól ismert sorait idézte a hétfői sajtótájékoztató bevezetőjében: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"
„Az otthon ízei meghatározóak számunkra, elkísérnek egész életünkön át. Egy-egy illat, vagy íz emlékek sorát idézi fel bennünk. Ezért is fontos, hogy őrizzük a pörköltfesztivál hagyományait, hogy alkalmat teremtsünk a felhőtlen családi és baráti együttlétre.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén immár ez a tizedik pörköltfőző verseny; a hagyománnyá vált programnak csak az elnevezése változott, helyszíne azonban továbbra is a Bókay Kert”- hangsúlyozta a polgármester.

A Szeptember Fesztivál nem csupán a főzésről szól. Az önkormányzat, a Lőrinc-Szemeretelepi Polgárőrség és a Bókay Kert Kft. hasonlóan az elmúlt évek rendezvényeihez, idén is színes programot kínál szeptember első hétvégéjén.
Az idén a zsűri elnöke a népszerű mesterszakács, Buday Péter lesz, aki arról beszélt, hogy miről is szól egy ilyen rendezvény, a szabadtéri sütés-főzés. „Pusztán arról, hogy jó hangulatban, az ételeinkkel örömöt szerezzünk egymásnak, s így a szürke hétköznapok után egy-egy igazán jó hangulatú, hétvégét töltsünk el sok új és régi barát társaságában, finom ételek és szórakoztató műsorok mellett”. 

A hagyományos baráti társaságok főzőversenye mellett szombaton a művészek csapatát Pécsi Ildikó színművész vezeti, aki nagymamája receptje alapján mákos bobájkát készít,  de fakanalat fog Bencze Ilona, Maros Gábor, Papadimitriu Athina, valamint  a híres sportolók is; Balzsay Károly világbajnok bokszoló, Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó, a Kökény Bea  olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, kerületi NBI-es férfi kézilabdacsapata…


Szombaton Horváth Csaba főpolgármester-helyettes 2000 adag vörösboros marhalábszár-pörkölt elkészítésére vállalkozott, amit a Lőrinc-Szemeretelepi Polgárőrség, a világ legnagyobb hitelesített, 4251 liter űrtartalmú bográcsában készít el, másnap pedig a fesztivál díszvendége, Roding kisváros testvérvárosi delegációja  bajor ízekkel kedveskedik az érdeklődőknek.

A rendezvényhez kapcsolódó, vasárnapi Honanyák főzőversenyén Gurmai Zita,  európai parlamenti képviselő szervezésében a honanyák és euroanyák az idén hetedik alkalommal mérik össze fakanálforgató tudományukat.  Gurmai Zita idén gluténmentesen főz, mert ezzel szeretné felhívni a figyelmet a lisztérzékenyek problémájára, ezért - mint elárulta, zöldséges marharagus-köleses töltikével készül.

Az Ízek utcájában neves étter­mek séfjeinek pörköltkülönlegességeiből: - egy 150 négyzetméteres sátorban - birka, krokodil, kakas, strucc és marhapörköltből választhatnak az ínyencek.

Évek óta nincs a Bókay kertben fesztivál somlói galuska nélkül! Ezúttal a jubileumi adag 310 cm átmérőjű lesz, elkészítője az első pörköltfőző verseny győztes csapatának kapitánya, a Dudi és csapata. (A Dudi Cuki tulajdonosa, Racsits Erhart, szemeretelepi polgárőr.)

A Szeptember fesztivál kulturális programjaira hívta fel a figyelmet Iváncsics Judit, a Bókay Kert Kft. ügyvezető igazgatója.  A három színpadra összesen ötvennégy fellépőt várnak, többek között eljön a Megasztáros Ruzsa Magdi, Tóth Vera, Best of Danubius, Zanzibár, Hooligans, Caramel, Magna Cum Laude, Bódi Guszti, s hallhatják az érdeklődők a  népszerű Madarak együttest, valamint tehetséges amatőr zenekarok mutatkoznak be és  fellépési lehetőséget kapnak tánccsoportok is.  Szeptemberre elkészül a felnőtt kalandpálya, így ez is egy plusz programelem lesz.

Szandi énekel a gyerekeknek, valamint vurstli, ugrálóvár, trambulin, arcfestés és számos egyéb érdekes program várja őket.
De a kisgyerekes anyukáknak sem kell lemondani a szórakozásról, mert a Bókay Kertben, a főépületben helyet kap pelenkázó, é s ugyanitt gyermekmegőrző is működik majd.

Vasárnap aki akar, egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehet,  ami jól jöhet a koleszterinben gazdag ételek elfogyasztása után.  Az idén először az Egészség egy életen át nevű program munkatársai várják az érdeklődőket a szűrőkamionban szeptember 6-án, a Bókay-kertben.

Akik akarnak, eljuthatnak a jósnőhöz, s különféle kézműves remekeket vásárolhatnak, valamint az Ágas-bogas kreatív műhely keretében kosárfonás, korongozás, szalvétatechnika, varázspálca, papírvirágok, szélforgó, ékszer-, kulcstartó, korona készítésére lesz lehetőség. Rendelkezésre áll a fesztivál látogatóinak a  BMX Cross, a sípálya, a kengurupark és lehet hófánkozni is…


S aki a gasztronómiai élvezetek mellett egy kis szellemi táplálékra is vágyik, az sem megy hiába a  Bókay-kertbe , ugyanis a fesztivál ideje alatt megtekintheti a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény a település 100. évfordulójára rendezett kiállítását és vetélkedőn is részt vehet.   
Joggal bíznak abban a szervezők, hogy minden együtt lesz egy sikeres fesztiválhoz, és ezúttal is több tízezren látogatnak majd el szeptember első hétvégéjén a pestszentlőrinci Bókay-kertbe.  


Cikk és fotó: Fülep Erzsébet

3 csatolt kép SajtótájékoztatóSzeptember FesztiválPörköltfőző fesztivál-archív
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.