MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 29., csütörtök 14:54

Szépkorúakat köszöntött a polgármester
Dr. Keczer Tamás 1932. március 11-én született, Dr. Buzás Péter polgármester is köszöntötte őt a 80. születésnapján. Ugyancsak otthonában kívánt sok örömöt, jó egészséget a város első embere Dr. Sárvári Zoltánné Jutka néninek, aki 1932. március 28-án született.

Dr. Keczer Tamás vallja, az, hogy nyugdíjas, nem foglalkozás, hanem állapot. Ha most megkérdezik tőle, mi a munkája, azt válaszolja: ostorkészítő – holott diplomás ember, mi több, pedagógiai életművéért megkapta a köztársasági bronz érdemkeresztet is. Dr. Keczer Tamás a második világháború idején, kisdiákként került Makóra a Szent Gellért Konviktusba. Tanulmányai során biológia-testnevelő szakos tanári képesítést szerzett, és pedagógusként dolgozott a Szent István téri általános iskolában.
1954-től hét évig volt testnevelés szakfelügyelő, ez idő alatt az egész város sportéletének megreformálásában szerepet játszott. 1961-től tizenhét éven át a Mező Imre Kollégium igazgatója. A JATE pedagógia szakán diplomát szerzett, majd doktorált. Később a JATE adjunktusa, a Csongrád Megyei Tanács Művelődési Osztályának vezetője, végül az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.
Nevéhez fűződik többek közt a Mező Imre Kollégium korszerűsítése, új épülettel való bővítése, a JAG sportudvar bitumenes pályává történő átalakítása, a hatosztályos gimnáziumi oktatás bevezetése, a volt egyházi tulajdonú ingatlanok visszaadásának rendezése, az egyházi iskolák visszaállításának szervezése. Mint minisztériumi főosztályvezető sokat tett az oktatási törvény módosításáért is 1984 és 1990 között. A Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjeként 1992-ben kidolgozta Makó város oktatási koncepcióját. 2006-ban lett Makó Város Díszpolgára.
Keczer Tamás gyermekkorában, a bogárzói sűrűtanya egyikén látott először karikás ostort. A karikás ostor aztán felnőttként is szenvedélye maradt. Lassan, lépésről lépésre, szakemberek tanácsait követve sajátította el az ostorfonás, nyélfaragás fortélyait, mert mint mondja, a fogások bár egyszerűnek tűnnek, egyáltalán nem azok.

Dr. Sárvári Zoltánné életét végig a helyi, térségi közigazgatásban töltötte, a makói járási hivatal titkárságán gépíróként kezdett, majd osztályvezetőként dolgozott. E munkája mellett végezte el a jogi egyetemet. Munkatársai szakmaiságot követelő, következetes, de emberi felettesként emlékeznek rá. Bármilyen problémával lehetett hozzá fordulni, segítőkészen mindig a megoldást kereste. Osztályvezetőből lett 1978-tól a Járási Hivatal elnöke. A hivatal megszűnését követően a Városi Tanácsnál elnökhelyettesi pozícióban folytatta közigazgatási munkáját. A térség településein ebben az időszakban gyulladt ki az első gázláng, lett vezetékes víz, aszfaltozott utak, járdák, valamint ekkor épültek ki a családi házaknál is fürdőszobák. Energikus, határozott munkára volt szükség, hogy ezek a vívmányok valamennyi községbe eljussanak.
A makói Városi Tanácsnál vezetőként a felügyelete alá tartozott az szociálpolitika, az egészségügy, a művelődés és a mezőgazdaság területe. Nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig töltötte be ezt a tisztséget. Jutka néni nyugdíjas éveiben a kiskert művelésében találta meg a kedves elfoglaltságot, és a makói kutyabarátok is jól ismerik őt, és szenvedélyét, amely a kutyákhoz fűzi. Napjait a főzés, a piacra járás és a temetői látogatások töltik ki. Immár huszonöt éve nyugdíjas, szerencsére viszonylag jó egészségnek örvend (egyedül a lábát fájlalja), és szellemi frissességét is megőrizte.
Jutka néni elmondta, a korábbi tanácsnak nem volt akkora anyagi mozgástere, mint ma az önkormányzatoknak. Fontos, hogy ezt a lehetőséget jól használják ki. Ez Makón így történik, és ő ennek örül.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.