BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2012. április 4., szerda 08:59

Nem sérültek a hajléktalanok jogai
A Zuglói Önkormányzat a Város Mindenkié Csoport (a továbbiakban: AVM) valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda (a továbbiakban: NEKI) által 2012. 04. 03-án tartott sajtótájékoztatójára reagálva az alábbi sajtóközleményt adja közzé.

A két szervezet sajtótájékoztatón jelentette be: polgári peres eljárást kezdeményeznek azok a hajléktalan emberek, akiket 2011 októberében állításuk szerint jogtalanul „lakoltatott” ki az Önkormányzat.

Mint ismeretes, Zugló Önkormányzatához az elmúlt években rendszeresen érkeztek lakossági bejelentések, panaszok a környéken élő zuglói lakosoktól a területen tapasztalható rossz közállapotokról. A Polgármesternek ebben a helyzetben kötelessége volt a helyzet mielőbbi megoldása, a kerület nyugodt rendjének megteremtése.

Az Önkormányzat tavaly októberben a jogtalanul felépített kunyhók lebontása után minden egyes érintett elhelyezéséről gondoskodott, egyetlen hajléktalant sem küldtek el a menedékhelyről. Az intézkedés során nem sérültek az hajléktalanok jogai sem. A két szervezet által állítottakkal ellentétben az érintetteket többször értesítették, kilakoltatásuk tudomásulvételről nyilatkozatot írtak alá. Fontos kiemelni: a felelős döntés következtében idén télen egyetlen zuglói hajléktalan sem fagyott meg.

A MÁV Zrt.-vel történt szerződéskötés kapcsán nem igaz az az állítás, miszerint jogsértés történt volna. A bérleti szerződést nem egy napra, hanem határozatlan időtartamra kötötték a felek, a területet az Önkormányzat folyamatosan takarítja. A 2011. október 18-án megkezdett munkálatokban az Önkormányzat közútfenntartási, tereprendezési és köztisztasági, hulladékszállítási munkákat kezdett meg a Francia úton, mint kerületi közúton valamint a bérelt csatlakozó területeken.
A több éve illegálisan felépített építmények zömében az útpályán álltak, egy részük pedig a garázssor mögött helyezkedett el. Ezek, valamint az odahordott sitt, háztartási és veszélyes hulladékok akadályozták az útfelújítási munkákat. A terület rehabilitációja során építési törmeléket és szennyezett földet, mindezeken túl további lomot, vegyes hulladékot, veszélyes hulladékot  szállítottak el. A kézi kisegítő munkálatokat a kerületi Közfoglalkoztatott programban dolgozó fizikai munkások végezték, akik a veszélyes közegészségügyi viszonyok miatt csak álarcban és védőfelszerelésben tudtak dolgozni. A munkálatok teljes költsége elérte a Ft-ot.

Zugló Önkormányzata tehát továbbra is hangsúlyozni kívánja, hogy Papcsák Ferenc polgármester korábbi intézkedésével mind az érintett hajléktalanok érdekeit, mind a kerület lakosainak szempontjait figyelembe véve járt el. Ezt igazolja a lakossági konzultációra beérkezett válaszok döntő többsége is: a helyiek egyetértettek azzal, hogy Zugló nem hagyta sorsukra a kerületben élő hajléktalanokat, és szervezett keretek között szállást biztosított számukra, így vállalva felelősséget a kerület nehéz helyzetben lévő lakosaiért.
A kerület vezetése szeretné mindenki figyelmét felhívni arra a tényre, mely szerint a jelenleg aktív két szervezet tavaly októberben semmit nem tett a helyzet rendezése érdekében. Nem álltak elő olyan javaslattal, amely a hajléktalanok elszállásolására, étkeztetésére, egészségügyi ellátására vonatkozóan megoldást jelenthetett volna.

Zugló Önkormányzata továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy mindent megtett az alapvető emberi jogok és a jogállamiság megőrzése érdekében, ezért a helyzet mielőbbi megnyugtató tisztázása végett a közeljövőben egyeztetést kezdeményez Szabó Máté ombudsmannal.

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata
Sajtóosztály


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.