BÓDVALENKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 25., szerda 07:28

ARCAINK (ÉS FILMÜNK) SOPRONBAN
A  Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar (9400  Sopron, Erzsébet u. 9. Tel/Fax: 06 99/518-257) aulájában április  27-én, pénteken „mutatkozik be” Bódvalenke.  
   
A  freskófalu arcai.  
Tárlat.
Egy profi (Barnie) és egy félprofi (Tiszai András) „budai úri gyerek”  lencséjén keresztül egy-egy pillantás vethető  Bódvalenke lakóinak életébe.
 
 A kiállítást Pásztor Eszter, a Freskófalu projekt vezetője nyitja meg 18 órakor,  ezután Böjte József A freskófalu legendája című dokumentumfilmjét tekinthetik  meg a látogatók. (Böjte József 2009 óta, azaz szinte a kezdetektől követi  kamerájával Bódvalenke, Pásztor Eszter és a freskófalu útját. A legenda  általában egy vallási szempontból fontos személy, szent, vagy mártír, esetleg  egy szent hely keletkezéséről szól.  Fő eleme a csodatételek és a szent  erényeinek felsorolása, ezáltal a legfontosabb erkölcsi tanítások, példák  bemutatása. Ez a film nem egy szentről szól, és nem is egy szent helyről. De  egy példáról talán igen. Pásztor  Eszter, aki magas szintű fordító és  angol tolmács, 2009-ben - abban az évben, amikor a Gárda még szabadon  masírozott, fenyegetve a cigányságot, és már történtek cigánygyilkosságok is -  elhatározta, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra  fordításában. Megtalálta Bódvalenkén azt a mintegy kétszáz fős közösséget,  amely a legnagyobb nyomorban, munkanélküliségben, iszonyú szegénységben élt.  Ennek immár három éve. A film arról a tevékenységről szól, amely ez alatt az  idő alatt történt. Hogy van-e remény a falu boldogulására, azt döntse el a  néző…)  
A film és  a május 4-éig látogatható kiállítás megtekintése INGYENES, de a helyszínen  elhelyezett adománygyűjtő dobozba várják a támogatásokat, amiből a  bódvalenkei gyerekek nyári programjait finanszírozza az AGE of  HOPE Gyermekvédelmi Alapítvány.
 
 
 INFO:
 Rigó Péter: 06703699093
 Tóth Ákos: 06709488947
 
   


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.