SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. május 21., hétfő 13:16

Székely Lászlóé lett a Dömötör-életműdíj
A Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett gálaest keretében adták át a hét végén a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat, amelyet immár 14. alkalommal osztottak ki.

Az idei életműdíjat Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta.

A szegedi művészeti díjat tizennégy évvel ezelőtt alapította a Pálma Reklámstúdió, ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé. 1998 óta minden kőszínházi évad végén kiosztják az elismeréseket a szegedi teátrum művészei, alkotói és háttérmunkásai között. Audi-flottán érkeztek a művészekA díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában a közönség szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést. Az életműdíjat a kuratórium ítéli oda, a legjobb háttérmunkásnak járó elismerést pedig a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Maláj György kulturális szervező kapta.
A szegedi közönség szombaton este a Forrás szállóból hófehér Audi-flottával, rendőrségi felvezetéssel érkezett jelölteket a nagyszínház előcsarnokában fogadta. A szegedi színházi élet kitüntetéseit este 7 órától gálaműsor keretében vehették át a díjazottak.
Az idei gála címe: East Side Story – a West Side Story díszletében Barnák László és Toronykőy Attila rendezte, a műsorvezetők Vajda Júlia és Rédei Roland voltak. A zenés, sokszínű gálaműsorban szinte az egész társulat fellépett.

Pataki Ferenc és Danis Lídia a legjobb színészek
A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Pataki Ferenc vehette át a Hedda Gabler című dráma egyik főszerepért. Szintén ennek a darabnak köszönheti legjobb női színészi elismerését Danis Lídia.
A nézők az évad legjobb női mellékszereplőjének Erdélyi Tímeát tartották a Hedda Gablerben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Somló Gábor érdemelte ki a West Side Story Schrank-jának megformálásáért.
A legjobb operaénekesnek Balczó Pétert találták a nézők a Pillangókisasszonyban Pinkerton sorhajóhadnagyként nyújtott teljesítménye alapján, de a legjobb operaénekesnő is ennek az előadásnak köszönheti az elismerést, hiszen Kovács Éva Cso-cso-szán szerepét énekelte. A legjobb rendezésért járó díjat Balikó Tamás vehette át a Hétköznapi őrületek színpadra állításáért. Az évad legjobb táncosának Zsadon Flórát választották, akit egyebek között a Szegedi Kortárs Balett Trakhiszi nők című produkciójában láthatott a közönség. A legjobb díszlettervező idén Erkel László (Kentaur), a legjobb jelmeztervező Molnár Zsuzsa lett.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert – jobbjában lándzsával, baljában a róla elnevezett szegedi toronnyal – ábrázoló, márványtalapzaton álló, bronzból készült kisplasztikája.

Botka László adta át az életműdíjat
A hagyományoknak megfelelően az idei soros elnök, Bódi György vezette társadalmi kuratórium döntött az életműdíjasról. A kitüntetést a gálaest csúcspontján Botka László polgármester adta át Székely László Kossuth-díjas díszlettervezőnek, aki az elmúlt évtizedekben olyan sikeres szegedi produkciók színpadképét álmodta meg mint A varázsfuvola, a Lammermoori Lucia, A kékszakállú herceg vára vagy a Francesca da Rimini.

Az idei győztesek 
Dömötör életmű-díj: Székely László Kossuth-díjas díszlettervező
Legjobb férfi színész: Pataki Ferenc (Hedda Gabler) 
Legjobb női színész: Danis Lídia (Hedda Gabler) 
Legjobb operaénekes: Balczó Péter (Pillangókisasszony) 
Legjobb opera-énekesnő: Kovács Éva (Pillangókisasszony) 
Legjobb rendező: Balikó Tamás (Hétköznapi őrületek)
Legjobb díszlettervező: Kentaur (West Side Story). 
Legjobb jelmeztervező: Molnár Zsuzsa (Pillangókisasszony)
Legjobb férfi mellékszereplő: Somló Gábor (West Side Story)
Legjobb női mellékszereplő: Erdélyi Tímea (Hedda Gabler)
Legjobb táncos: Zsadon Flóra (Trakhiszi nők)
Legjobb háttérmunkás Maláj György kulturális szervező



18 csatolt kép 1837765432189291056
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.