SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. május 21., hétfő 23:30

Rövidebb, de sikeres a színházi évad
A megszokottnál két héttel rövidebb, ám minden szempontból sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház.  Az idei kőszínházi évadot május 19-én a Dömötör Gála zárta, ezt követően pedig részben uniós forrásból 400 milliós felújítási munkák kezdődnek a Nemzetiben.                                    


Kevesebb néző több bevételt hozott  
A rövidebb évad miatt kisebb nézőszámot könyvelhetett el idén a teátrum, a jegybevétel azonban így is 9 és fél millió forinttal meghaladja a tavalyit – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor a pénteki társulati ülésen. A főigazgató elmondta, az évadban összesen 338 előadást tartottak. A színházban 70 művészeti programot láthattak a nézők, ez hetente két különböző művészeti produkciót jelentett. Bár valamivel kevesebb volt a nézőszám, a bevétel a tavalyi 132 millióról 141,5 millió forintra nőtt, ami a jelenlegi gazdasági viszonyok ismeretében nagy eredménynek számít.   

„Nemzeti” lett a Nemzeti  
Nagy változás a színház életében, hogy az idei évadban a teátrum megkapta a kiemelt színházaknak járó „nemzeti” besorolást. A „nemzeti színház” cím elnyerése több kötelezettséggel jár majd: gyakoribb határon túli vendégszereplést igényel, ugyanakkor kortárs szerzők műveinek műsorra tűzését is megköveteli. E kettő tekintetében kell csak kissé ráerősítenie a szegedi teátrumnak, a többi elvárás tekintetében a színház bőven megfelel a kritériumoknak, sőt túl is teljesíti. A megnövekedett feladatokkal és szigorúbb követelményrendszerrel szemben  nagyobb anyagi biztonságot és több állami támogatást remélhet a jövőben a társulat.  

Csúcsot döntött a Macskafogó  
A tagozatok munkáját értékelve a főigazgató elmondta: az évadban az operarajongók éppúgy megtalálták az ízlésüknek megfelelő produkciót, mint a balett vagy a dráma kedvelői. Több előadást rendkívüli érdeklődés övezett. A Pillangókisasszony 12 előadására például 6 ezer néző váltott jegyet, a West Side Story 28 előadásban 15 ezer nézőt vonzott, így a tervek szerint tovább játsszák. A Macskafogó ugyancsak az évad egyik sikerdarabjának számít, a több tagozat részvételével színpadra állított produkció 41 előadását 22 ezer nézőt nevettetett meg.  A Kisszínházban 20 alkalommal játszott Nő a múltból című előadásnak 20 ezer nézője volt, hasonló érdeklődés övezte a Hedda Gablert, a Hétköznapi őrületeket vagy a Kávécsarnok/Május című Szép Ernő-mű bemutatóját is.
A gyerekdarabok közül a Palacsintás király viheti el a pálmát, az 56 előadást 12 ezer kis néző tekintette meg.
Sokan voltak kíváncsiak a Szegedi Kortárs Balett előadásaira is, ugyanakkor népszerűnek bizonyultak az operaelőadások, a Liszt-évfordulóra készült Don Sanche, az Armel nemzetközi operaversenyen és fesztiválon bemutatott négy produkció, valamint a Francesca da Rimini is. 
A külföldi vendég előadók közül Al Di Meola koncertjét kísérte a legnagyobb érdeklődés, a legnagyobb bevétel pedig a 100 tagú cigányzenekar szegedi koncertje hozta.     

Kezdődik a felújítás  
A Szegedi Nemzeti Színház épületének nyári felújításról Gyüdi Sándor elmondta, hogy a város és uniós pályázat által finanszírozott 400 millió forintos korszerűsítés napokon belül elkezdődik. Ennek során elsősorban energetikai átalakítás zajlik majd. A pincében kazánokat helyeznek el, emiatt hét födémet áttörve kéményt is építenek. A korszerűsítés során több mint száz nyílászárót is kicserélnek, de felújítják a légkeverő rendszert is, így ősztől a közönség számára is komfortosabb lesz a színház.   

Évadzáró elismerések  
Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját idén a prózai tagozat két művésze, Pindroch Csaba és Erdélyi Tímea vehette át. A szegedi operabarátok az évad énekesének Miks Adrienn operaénekest választották kiemelkedő művészi teljesítményéért. Az énekkari nívódíjat Börcsök Bálint érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat Nemes Rolandnak ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Nyitrai Tímea vehette át. A prózai tagozat Makó Lajos-díját Erdélyi Tímea, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Vági Olga ruhafelelős kapta.

Tucatnyi bemutató az új évadban  
A teátrum október 6-án a nemzetközi operafesztivál nyitóestjével tárja ki újra kapuit. Juronics Tamás művészeti vezető a következő évadról szólva kiemelte: számos program várja a közönséget a 2012/2013-as évadban is, amely szeptember 28-án, a Kisszínházban kezdődik John Steinbeck Egerek és emberek című színművével. Az új évadban összesen három operát, egy operettet, két balettelőadást, egy musicalt és hat prózai darabot mutat be a szegedi társulat.    

Nagyszínházi bemutatók
2012.
Október 6.  Umberto Giordan André Chénier – opera
Október 24.  P. I. Csajkovszkij: Diótörő – balett 
November 16.  Dale Wasserman–Mitch Leigh:  La Mancha lovagja – musical
2013.
Január 18.  Ránki György: Pomádé király új ruhája – opera 
Február 8.  Huszka Jenő: Mária főhadnagy – nagyoperett
Március 22.  Giuseppe Verdi: Rigoletto – opera  

Kisszínházi bemutatók
2012.
Szeptember 28.   John Steinbeck: Egerek és emberek – színmű
Október 26.   David Gieselman: Kolpert úr – vidám színmű
November 30.  J. W. von Goethe–Peter Hacks:  A mundérvásárhelyi búcsú – vásári komédia
2013.
Január 25.  Pozsgai Zsolt: Pipás Pista – ősbemutató 
Február 22.  Homo defectus – balett 
Március 15. Katona József: Bánk bán – tragédia
Április 26.  Füst Milán: Boldogtalanok – dráma


3 csatolt kép 321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.