GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 20., szerda 09:44

Mádl Dalma a Magyar Szabadságért díj idei kitüntetettje
A Magyar Szabadságért díj a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díj, amelyet minden évben "olyan személyiségek kaphatnak meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez".

A Magyar Szabadság Napját minden év június utolsó hétvégéjének szombatján tartják meg, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére. Ebből az alkalomból minden évben Gödöllőn rendezik meg a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsort a Világfa előtt. Idén, június 30-án a Koltay Gábor által rendezett „ A szeretet breviáriuma” kerül bemutatásra.

Június 24-én vasárnap 16 órakor kerül átadásra immár 14. alkalommal a Magyar Szabadságért díj, amit ebben az évben Mádl Dalma asszonynak ítélt az alapítvány kuratóriuma.

A díjátadó helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély.
Mádl Dalma munkásságával mindig is segítette a határon túli magyarság megmaradását, kultúrájának őrzését. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök feleségeként számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt. Az elnöki mandátum lejárta után munkásságát tovább folytatta. 2005-ben vehette át a Polgári Magyarország kitüntetést, és azzal járó 1 millió forintból alapította meg az "Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt. Ez lehetőséget nyújt néhány, nagycsaládban élő tehetséges gyermeknek, hogy bekerüljön középiskolába és kollégiumba. Az irgalmasság és a szolgáló szeretet elismeréseként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Mádl Dalmának ítélte a Szent Erzsébet Rózsája díjat. A kitüntetést, amelyet 1999-ben alapítottak, Erdő Péter bíboros adta át a Szent Erzsébet jubileumi év záróünnepségén, Sárospatakon 2007-ben. A Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete. Elnöke a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítványnak.

A díjat dr. Gémesi György és Koltay Gábor adja át, méltatást mond Jókai Anna Kossuth-díjas író.

A Magyar Szabadságért díj eddig díjazottai:
2000 - Nemeskürty István író
2001 - Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye
2002 - Kormorán (együttes)
2003 - Makovecz Imre építész
2004 - Csoóri Sándor író
2005 - Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja  volt alelnöke
2006 - Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter
2007 - Sebestyén Márta énekes
2008 - Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa
2009 - Tempfli József nagyváradi megyés püspök és Rózsás János gulágot megjárt író
2010 - Bánffy György (színész)
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.