SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. július 22., vasárnap 18:06

A szegedi paloták mesterére emlékeznek
Kamaratárlattal emlékezik a Somogyi-könyvtár Magyar Edére, számos szegedi ház, többek között a Reök-palota, az Ungár-Mayer- és a református palota tervezőjére. A bibliotéka első emeletén lévő kiállítást július végéig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár nyitva tartási idejében.                
Százharmincöt éve született, száz éve hunyt el Magyar Ede, a hazai szecesszió kiemelkedő képviselője, számos szegedi ház, többek között a Reök-palota, az Ungár-Mayer- és a református palota tervezője. Látványos alkotásait, terveit a mai napig több épület homlokzata és belső tere őrzi. Papp Katalin így fogalmaz a Reök-palotáról, a hazai florális szecessziós építészet kiemelkedő alkotásáról a Regionális Összművészeti Központ honlapján: „A katalán Antoni Gaudí lakóházaival rokon épület európai viszonylatban is a legszebbek egyike.”
Az építőmester 1877-ben Orosházán Oszadszki Ede néven látta meg a napvilágot és fiatalon 35 éves korában halt meg családi gondok miatt, tragikus körülmények között. A tervei alapján elkészült több mint egy tucat épülettel ritka kincseket birtokol Szeged városa.

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.