SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. augusztus 28., kedd 16:12

Tárlaton elevenedik meg a régi tiszai halászat
A Somogyi-könyvtár idén is kamarakiállítással kapcsolódik a XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál programsorozatához. A könyvtár dokumentumaiból és a fesztivál főszervezőjének, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakácsnak a magánygyűjteményéből szerkesztett tárlat szeptember 1-jéig tekinthető meg.

A kiállításon többek között láthatók fotók és képeslapok a valamikori halpiacról és halászcsárdákról, valamint a Tolnai Világlapja 1932. június 29-i szegedi emlékszáma, amelyben Balassa József A halászlé című írásából az is kiderül, hogy Szegeden tanult halászlét főzni a francia Gustave Eiffel is, ám Párizs melletti otthonában, szajnai halakból már nem tudott olyan ízletes ételt készíteni, mint a szegedi.
A halászathoz, halételekhez kötődő hagyományokat örökíti meg a szegedi halászlét reklámozó levelezőlap 1934-ből, Buday György grafikájával és a Szeged Szabad Királyi Város Idegenforgalmi Hivatalának kiadványa 1936-ból, amely turisztikai látványosságként említi a halászversenyeket is.
A tárlat kiegészül Frank Sándor mesterszakács magángyűjteményéből származó relikviákkal. Az érdeklődők megcsodálhatják a rangos és különleges díjakat és kitüntetéseket: többek között a 2005-ben kapott Venesz-díjat, valamint XVI. Benedek pápai áldását. Színesítik a látnivalót a halételek elkészítésére és fogyasztására szolgáló tárgyak, többek között egy közel kétszáz éves, díszes evőeszközkészletet. A készlethez tartozó halkés kissé lapátszerű, pengéje életlen, hogy a vendég ne vágja el a szálkát, a halvillát pedig a megszokottnál nagyobb felületűre képezték ki.

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.