SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 2., vasárnap 15:05

Egész hétvégén csúcsra jár a halfesztivál
Kétszáz mázsa halat és tucatnyi kulturális programot is kínálnak a pénteken kezdődött és vasárnap estig tartó nemzetközi tiszai halfesztivál szervezői a fieszta három napja alatt a Tisza két partján. Szombaton az Újszegedi Partfürdőn több száz bográcsban készült a hallé.                
Az 1997 óta minden esztendőben megrendezett gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára a szervezők az idén is több mint 200 ezer vendéget várnak. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított három és fél ezer literes óriásbográcsát már a fesztivál első két napján is többször kellett újratölteni.
A hagyományokhoz híven a legjobb minőségű szegedi fűszerpaprikát az idén is „szögedi boszorkány” hozta ejtőernyőn alászállva, míg a makói hagyma a Tiszán érkezett. Csak az utóbbiból közel hat mázsa kerül a Huszár Mátyás rakparton felállított óriásbogácsba, amelyben vasárnap estig 14 ezer adag halászlét főznek. A fiesztán részt vevő halászcsárdák a jellegzetes szegedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel is várják vasárnap késő estig az ínyenceket.

A szegedi hallé titka
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája szerint a finom szögedi étel titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik, és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítik.



9 csatolt kép 987654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.