KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. szeptember 29., kedd 13:38

Attól félünk, megint elszúrják
Segítséget ajánlott Kolber Istvánnak a taszári repülőtér hasznosítására kiírt pályázatok elbírálásában a Somogy Megyei Önkormányzat, illetve Kaposvár városa. Gelencsér Attila megyei elnök és Szita Károly kaposvári polgármester kedden délelőtt bejelentette: véget szeretnének vetni a döbbenetes kudarcsorozatnak, ami több mint öt éve jellemzi a reptér körüli kormányzati munkát. A cél továbbra is az, hogy a Kolber István által 2006-ban megígért 3000 munkahely mielőbb megszülessen Taszáron.

- Ahhoz, hogy megérthessük, miért olyan fontos Somogynak a taszári reptér sorsa, meg kell említenünk: megyénk számos gazdasági mutató szerint az utolsó harmadban szerepel országos viszonylatban, elegendő a GDP-t, vagy a munkaügyi statisztikát felidéznünk - kezdte a kedd délelőtti sajtótájékoztatót Gelencsér Attila.
- Csak akkor javítható a helyzet, ha megkezdődik az elengedhetetlenül fontos infrastruktúra fejlesztése. Mégis pusztulás jellemzi ezt a területet, legyen szó a megszüntetésre ítélt vasúti szárnyvonalakról, a fel nem újított 67-es útról vagy éppen a taszári reptérről. Ez utóbbi kiváló lehetőség, ám nem tudunk élni ezzel, mert a kormány és képviselői a nagy ívű bejelentések ellenére nem tesznek semmit. Ott vagyunk, mint 2004-ben - fogalmazott a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, miközben bemutatta az elmúlt évek Taszárral kapcsolatos kormányzati ígéreteit.

Kaposvár polgármestere szerint rosszabb a helyzet, mint 2004-ben, hiszen a reptér az elmúlt öt évben egyre rosszabb állapotba került, már felveri a gaz.

- Három ok miatt is örültünk Kolber István 2006-os bejelentésének, miszerint legalább 3000 munkahely jöhet létre Taszáron. Úgy véltük, hogy ez a kormányzati terv kapcsolódik a város stratégiai elképzeléseihez, hiszen nekünk is az volt a célunk, hogy egy jelentős, stratégiai központ jöjjön létre Kaposvár közelében, e terv alapján fogalmaztuk meg, hogy a taszári háromezerrel együtt 5000 munkahelyet szeretnénk teremteni ebben a ciklusban - mondta Szita Károly.

- Aztán érkeztek a jó hírek, miszerint spanyol, svájci, olasz, török, és kínai befektetők is érdeklődnek Taszár iránt. Viszont azt tapasztaltuk: a bejelentések után semmi sem történik. 2009. március 12-én azonban újra bizakodni kezdtünk, hiszen bejelentették, hogy buszgyártásba kezdenek a reptér egyik szegletében. Ezúttal 80 munkahelyet ígértek, azóta sem tudunk erről semmit - hangsúlyozta a somogyi megyeszékhely vezetője.

Nemrégiben lezárult a hasznosításra kiírt újabb pályázat beadási ideje.
- Segítséget ajánlunk, hogy Taszáron végre létre jöhessen a háromezer új munkahely. Segítséget ajánlunk az államnak, nehogy megint elszúrja a lehetőséget. Azt kérjük, hogy szakértőinket hívják meg a pályázatokat elbíráló bizottságba, hogy segíteni tudjuk a döntést - fogalmazott Szita Károly.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.