MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. október 10., szerda 05:59

Kozma Ferenc és Mezőhegyes (1) – a Hotel Centrál
A Kozma Ferenc utca 22. szám alatti impozáns épület 1885-ben létesült, Mezőhegyes alapításának századik évfordulójára. Építészeti stílusjegyeire az elővárosi eklektika faverandás, fagerendavázas, svájci irányzata jellemző. Ez az épület hazánk egyetlen fachwerkes étterme. A nyitás pillanatától kezdve vendégei Központi Szálloda, Tiszti Kaszinó, Centrál Hotel, Kovács Vendéglő, "Új Világ" néven ismerhették.
Itt halt meg Kozma Ferenc, az emelet park felöli sarki szobájában, a polgármester leendő irodájában.
 
"Hazáját alkotva szerette. Életének mindegyik napját munkálkodva áldozta hazájának, az a karakter volt, ki mindig helyt állt, amit fogadott, azt megtartotta. Több hasznot tett sok úrnál, sok miniszternél, a dicsőséget mellőzte…" Ezek a gondolatok 1892-ben, halálát követően jelentek meg a szabadságharc huszárkapitányáról, a magyar lótenyésztés egyik legnagyobb személyiségéről.
Bő egy hónapja a budapesti Kincsem parkban Jaroslav Línekkel a nyergében az Alfkona nevű telivér sikerét hozta a minden évben megrendezett Kozma Ferenc Emlékverseny.
Most pénteken Mezőhegyesen a Kozma Ferenc Napok első eseményeként a Hotel Centrál éttermében fogadják Kézdivásárhely, Uzon és Sepsimagyarós delegációit, másnap a Hotel Centrál előtt avatják Kozma Ferenc emléktábláját. Vasárnap pedig a Hotel Centrál  melletti parkban— a volt Csalogány, majd Kozma-ligetben, a  Kozma-emlékműnél — koszorúznak, majd a koszorúzást követően végig a Kozma Ferenc utcán vonulnak fel a Kozma-napok tiszteletére idesereglett fogatok.

8 csatolt kép 87654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.