SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. október 24., szerda 17:40

Szobor őrzi a dinamó atyjának emlékét
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezetének kezdeményezésére szobrot állítottak szerdán Jedlik Ányos feltaláló bencés szerzetesnek a Damjanich utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél. Bánvölgyi László szobrászművész alkotása több szervezet, gazdasági társaság és magánszemély támogatásával készülhetett el és kaphatott helyet Szeged energiaellátásának legendás helyszínén.                
A szobor helyét úgy választották ki, hogy összekapcsolja az elektrotechnika múltját és jövőjét. Az alkotás az EDF Démász Jedlik Ányos Képzési Központjának épülete előtt áll, ahol az energiaszolgáltató cég által elindított oktatási programban tanulnak a jövő elektrotechnikusai. Korábban pedig 1895-től – Jedlik Ányos halálának évétől – egészen 2010-ig itt működött a városi villamoserőmű – mondta el avatóbeszédében Tóth József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi szervezetének elnöke.
Tavaly döntött úgy az országosan több mint négyezer tagot számláló egyesület, hogy szegedi szervezetük fennállásának hatvanadik jubileuma alkalmából méltó emléket állítanak az elektrotechnika egy emblematikus alakjának.
A szegedi önkormányzat nevében Juhász Gyula, a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság elnöke méltatta Jedlik Ányos munkásságát. Köszöntőjében kiemelte, az első magyar elektrotechnikusként számon tartott Jedlik Ányos munkássága messze túlmutat a puszta technikatörténeten. Nevéhez több találmány is fűződik, így az első, teljes mértékben elektromos árammal hajtott elektromotor, továbbá a dinamóelv, amellyel évekkel megelőzte kortársait. 

A város új köztéri szobrát Hiezl József, az EDF Démász Zrt. vezérigazgató-helyettese avatta fel, adta át jelképesen a szegedieknek. Bánvölgyi László szegedi szobrászművész alkotása, a bronzból és márványból készült egészalakos szobor szerzetesi ruhájában ábrázolja Jedlik Ányost. A tudós egy írópult mellett áll, egyik kezében toll, a másik kezét pedig egyik híres találmányára, a dinamóra helyezi.
Az új köztéri szobornál Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök avatóbeszédében kifejtette, Jedlik Ányos bencés szerzetes élete és munkássága csodálatos szintézise olyan értékeknek, mint a keresztény hit, a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás ügyének előmozdítása, a segíteni akarás, a szabadság, valamint a haza szeretete. A szoborállítással, Jedlik Ányos emlékének megőrzésével erőt és bátorítást kaphatunk az összefogásra, hogy így orvosoljuk gondjainkat a társadalomban és a gazdaságban – fogalmazott a püspök.

7 csatolt kép 5671234
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.