SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. október 25., csütörtök 14:21

Balett és mozgásszínház is jön a Nemzetibe
Balett-, vígjáték- és musical-bemutatókkal várja a következő hetekben a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház. November végéig a teátrum két játszóhelyén összesen négy bemutatót tartanak, a nagyszínházban 25, a kicsiben 20 alkalommal megy fel a függöny egy hónap alatt.

A sikeres évadkezdés után október utolsó péntekjén a Szegedi Kortárs Balett Csajkovszkij Diótörőjét mutatja be a nagyszínházban, este a kisszínházban David Gieselmann vérbő komédiáját, a Kolpert urat láthatják a nézők – jelentette be Gyüdi Sándor főigazgató csütörtökön a teátrum műsoráról rendezett sajtótájékoztatón. November közepén tartják a La Mancha lovagja című zenés színmű premierjét, a hónap végétől pedig A mundérvásárhelyi búcsút is játsszák.
November 16-án visszatérő vendégként Keresztes Attila állítja színpadra Don Quijote történetét. A rendező szerint a zenés színmű arra keresi a választ, hogy mindenkiben meg van-e a szándék a szépre. A művész bízik benne, hogy bár könnyed műfajról van szó, sikerül az előadásba „lopni egy kis gondolatot”.
A főbb szerepekben Szilágyi Annamáriát, Rácz Tibort, Gömöri Krisztiánt, az ötvenedik születésnapját a minap ünneplő Jakab Tamást láthatjuk. 

Keletkezésének története és az előadás rendezése miatt is kuriózumnak ígérkezik a második novemberi bemutató, A mundérvásárhelyi búcsú. A Csiszár Imre által rendezett darabban mindössze 3 színész – Borovics Tamás, Danis Lídia és Pataki Ferenc – játszik, ők azonban legalább húsz szereplőt keltenek életre különböző mozgásszínházakra, bábszínházakra jellemző eszközökkel.
A rendező elmondta, hogy Goethe huszonöt esztendős korában kezdett bele a felvilágosodás korának furcsa, néha nevetséges figuráit egy vásári forgatagban felvonultató színmű megírásába, a munkát azonban félbehagyta. Peter Hacks a darabot a 20. században értelmezte újra és bővítette ki. A komédiát november 23-tól a kisszínházban láthatják a színházbarátok.

Játékokat gyűjtenek karácsonyra
Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője beszámolt arról, hogy a Diótörő előadásaihoz kapcsolódóan jótékonysági akciót indít a társulat. Azt kérik a színházba érkező óvodásoktól és iskolásoktól, hogy hozzák magukkal egy-egy megunt játékukat, amelyet az előadás végén a szereplők a színpadon összegyűjtenek. A játékokat karácsonykor nehéz sorsú gyerekeknek ajándékozzák.


Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.