BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2012. november 7., szerda 08:59

Hetente 5 napon át két helyszínen osztanak ételt Óbudán
Novembertől már Óbudán belül is 2 helyszínen, naponta 600 adag ételt osztanak ki Krisna-hívők a rászorulók számára. Az Ételt az Életért program keretében Békásmegyeren 350, Kaszásdűlőn 250 adag ételt osztanak ki  párhuzamosan. A bővítés természetesen szervezetfejlesztést, tárgyi eszköz-beruházást is igényelt, melyhez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete  támogatást szavazott meg.

Az Ételt az Életért program, az MKTHK szegényélelmezési missziója 2004-ben költözött Budapest III. kerületébe, Csillaghegyre. Egy 2009 januárjában indult kerületi program fejlesztésével és bővítésével odáig jutott a program, hogy 2012-ben heti 5 alkalommal, két helyszínen, naponta 600 adag ételt osztanak szét a kerületben.
A szervezet szociális alapellátást nyújt, ezen belül népkonyhai étkeztetéssel foglalkozik. A szolgáltatásra a főváros kerületeiben kimagasló igény van. Az Ételt az Életért azon fáradozik, hogy felkutassa, elérje azokat, akik  önmaguknak sem ismerik be jogosultságukat, és tartózkodnak a segélyek elfogadásától. Óbudán, a hajléktalan-ellátás területén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújt széleskörű szolgáltatást, az idősek, a családok, és a fogyatékosok gondozása a kerületi és fővárosi intézmények jóvoltából szintén színvonalasan zajlik, ezért az Ételt az Életért program  a sokgyermekes családokat, illetve a létminimum alatt élő embereket célozza. 
Az alapítvány 2008-ban konkrét tárgyalásokat kezdett meg a III. kerületben történő felelősségvállalás ügyében, s ezek gyümölcseként 2009-ben indult útjára érték el, akik kapcsolatban állnak a Családsegítő Szolgálattal.Így kezdetben  1200 érintett közül a leginkább rászorulók kaptak élelmet. Ekkor még a kaszásdűlői Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ udvarán, szombatonként, folyamatosan növekvő létszámmal 300 fő részesült támogatásban, a létszám pedig évről évre növekedett.
Összetételét tekintve a célcsoportot családok, nyugdíjasok, leszázalékoltak, munkanélküliek, illetve a családsegítő munkatársainak megítélése alapján a kerületben leginkább nélkülözésben élő rászorulók alkotják. A családgondozókhoz fordulók között sokan vannak, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre. Vannak, akik a szó szoros értelmében nem éheznek, mindazonáltal nem képesek maguknak tápláló, minőségi ételt beszerezni. A Családgondozó szerint az igénybe vevők 80%-a az anyagi nehézségek (eladósodás, bedőlt hitelek, alacsony nyugdíj, stb.) és a munkanélküliség miatt igényel támogatást, így ha az étkezése megoldódik, akkor az ezáltal megtakarított pénzösszegből képesek tartozásaikat törleszteni, kifizetni a rezsiszámlákat, vagy a számukra gyakran luxuscikknek számító gyógyszert, pelenkát, szemüveget, stb. megvásárolni. 2010-ben nagy előrelépés történt, mert szervezetünk felajánlotta, hogy a heti egyszeri ellátást heti 5 napra tudja bővíteni, majd további fejlesztés révén 2011-től 300 adag helyett már napi több mint 400 adag ételt kiszolgálását is vállalni tudtuk. Mostanáig heti 5 napon át, két helyszínen felváltva zajlott az ételosztás: a békásmegyeri osztóponton kedd-szerda-csütörtökön, és egy belső-óbudai helyszínen pedig pénteken és szombaton. A támogatottak a vegetáriánus ebéd mellé kenyeret, joghurtot és gyümölcsöt is kapnak, így  valóban kiadós, egészséges, gazdag és tápláló menü várja őket.



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.