BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2009. október 7., szerda 11:39

Hadüzenet a rozsdaövezeteknek, meghívó a befektetőknek
Hét európai uniós ország 10 városából érkezett ipari, urbanisztikai és önkormányzati vezetők, tudományos szakértők tartottak  közös sajtótájékoztatót Budapesten a Hotel Novotel Centrumban arról a 3 éves projektről, amely a Csepeli Önkormányzat koordinációjával a leromlott állapotú ipari területek, az úgynevezett rozsdaövezetek (barnamezők) rehabilitációját szolgálja. A tájékoztató a Hagyományos iparterületek revitalizációja Dél-Kelet-Európában című nemzetközi tanácskozáshoz kapcsolódott.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a részt vevők együttműködésének fő célja, hogy kezdeményezéseikkel, javaslataikkal felgyorsítsák a barnamezős, vagyis a nagy részt használaton kívüli, leromlott állapotú ipari területek életre keltését, hasznosítását.

A projekt neve: Retina (Revitalistion of Traditional Industrial Areas in South-East Europe; vagyis hagyományos ipari területek újjáélesztése Dél-Kelet Európában) Az együttműködő partnerek olyan módszereket fejlesztenek ki, amelyek összhangba hozzák a barnamezők jövőjéről alkotott építészeti és tervezői elképzeléseket a civil társadalom speciális igényeivel, szükségleteivel.

A projekt további célja az is, hogy a barnamezős területeken a gazdasági folyamatok új erőre kapjanak, új munkahelyek jöjjenek létre. Az uniós projekt részt vevői tanulmányok készítésével, tapasztalatok cseréjével, konkrét programok kivitelezésével fognak új lendületet adni a gazdaságos, hasznos eljárások megtervezéséhez, az új gondolatok kivitelezéséhez. Minden egyes lépésüknél számítanak azokra a szervezetekre, cégekre és személyekre, amelyeknek, illetve akiknek érdekük fűződik a barnamezők, a rozsdaövezetek felszámolásához. Találkozási pontokat alakítanak ki a tulajdonosok és a befektetők között a pénzügyi-anyagi források hasznosításáért.

Magyarországgal együtt a Retina projekt részt vevője Bulgária, Görögország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Szlovénia egy vagy kettő olyan városa, amelyik a barnamezők felszámolásában érdekelt.

A három millió euróval megalapozott projekt vezetésére, a feladatok koordinálására a projekt kezdeményezője, Csepel önkormányzat kapott megbízást az Európai Uniótól.

A projekt részt vevői:

Kassa - Szlovákia
Iasi -   Románia    
Galati - Románia
Pernik - Bulgária
Ferrara – Olaszország
Parma - Olaszország
Maribor - Szlovénia
Tavros - Görögoszág
Komotini - Görögország
Budapest - Csepel-Magyarország

A projekt külföldi részt vevői a tapasztalatok cseréjének szerepét emelték ki, és jelezték, hogy úgynevezett befektetői vásárt is rendeznek majd a munka egy későbbi fázisában. Magyar vendéglátóikkal együtt kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a lakossági és sajtó kapcsolatoknak.

Tóth Mihály polgármester és Orosz Ferenc alpolgármester, Csepel önkormányzatának vezetői a XXI. kerület fejlesztési lehetőségeit foglalták össze. Hangsúlyozták az infrastruktúra meghatározó szerepét, és beszéltek a tervezett budapesti olimpiához kapcsolódó beruházásokról is. Mint ismeretes, a jelenlegi tervek szerint – sikeres magyar pályázat esetén - 
Csepel lehetne az egyik fő helyszíne a majdani nyári játékoknak.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.