BÓCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 9., péntek 22:54

Napelemek biztosítják a jövőben a bócsai iskola áramellátását
Nem  terheli többé áramszámla a bócsai Boróka Általános Iskola fenntartóját.  Megtörtént ugyanis az intézmény napelemes rendszerének átadása. A beruházás  27.136.250 forint uniós és hazai támogatással, mintegy 4,8 millió forintos  önkormányzati önerővel valósult meg. Az ünnepség keretében szintén átadták a  felújított birkózó termet. 
  "A Boróka Általános Iskola villamos energia ellátása napelemes rendszer  segítségével” című,  KEOP-4.2.0/A/11-2011-0494 azonosító számú projektre  Bócsa Község Önkormányzata 27.136.250 forint vissza nem térítendő támogatást  nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A július végétől  október közepéig tartó kivitelezést a közbeszerzési eljárás keretében  kiválasztott Polar-Stúdió Kft végezte. A munkálatok során hasznos felületen,  156 darab SOLARAS-60P230 típusú napelem felszerelése történt meg. A beépített  teljesítmény 35,88 kW, az energiahozam 41262 kWh.
 A napelemes rendszer kivitelezésével párhuzamosan zajlott az iskola területén  lévő birkózó terem felújítása is, amelynek köszönhetően a térség közismerten  tehetséges sportolói immár méltóbb körülmények között készülhetnek a  versenyekre.
 A rendezvényen részt vettek és beszédet mondtak: Bencsik János, a Parlament  Energetikai Albizottságának elnöke, Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség  főtitkára, Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft ügyvezető igazgatója, Orcsik Attila,  a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály vezetője.
 Az ünnepség díszvendégei hazánk birkózó olimpikonjai voltak: Módos Péter  (Csonti) – 2012. Londoni Olimpia bronz érem; Lőrincz Tamás (Szöcsi) – 2012.  London Olimpia ezüst érem; Bácsi Péter Európa-bajnok; Kiss Balázs  világbajnok.
 A napelemes rendszer átadása kapcsán Szőke-Tóth Mihály, Bócsa polgármestere  így fogalmazott:
 - Minden bócsai nevében szeretném megköszönni a pályázathoz nyújtott  kormánytámogatást, hiszen a napelemes rendszernek köszönhetően iskolánk  áramellátása a jövőben egyetlen fillérbe sem kerül. Az így megtakarított  összeg ismételten a közösség javára fordítható. Minden települést bíztatok  arra, hogy éljen az energetikai korszerűsítéseket célzó pályázati  lehetőségekkel.
 A felújított birkózó teremmel kapcsolatosan a polgármester elmondta: Bócsa és  térsége rendkívül sok tehetséget adott a magyar birkózó sportnak, az  önkormányzat a Magyar Birkózó Szövetséggel jó kapcsolatot ápol. A most  felújított létesítmény még több lehetőséget ad arra, hogy a fiatalokkal  megszerettessék e sportágat. Szőke-Tóth Mihály hozzátette: a felújítást a  legjelentősebb bócsai cég, a Poli-Farbe Kft. is támogatta, amely egyébként  állandó segítője a helyi iskolának és az önkormányzatnak egyaránt.
 
 


6 csatolt kép 321654
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.