GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 17., szombat 21:29

Új testvérvárosunk, Bad Ischl
Testvérvárosi megállapodást írt alá november 17-én a királyi kastélyban Hanes Heide, az osztrák Bad Ischl és Gémesi György, Gödöllő polgármestere.
Bad Ischl Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén, Salzkammergut központjában fekszik. A fürdőváros 1849 és 1914 között élte fénykorát, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája. Erzsébet hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban a Seeatierhaus-ban a mai városi múzeumban. A települést évente 400 ezer turista keresi fel.
A két város között a polgármesteri szintű kapcsolatfelvételre 2011-ben került sor Gödöllőn, majd idén nyáron Bad Ischl városban. A kapcsolat kezdetektől igen szívélyes és sokat ígérő, s az osztrák fél Gödöllő kulturális és történelmi élete iránt intenzíven érdeklődik. Gödöllő ugyan már rendelkezik osztrák testvérvárossal (Laxenburg), de ez az új kapcsolat további lehetőséget nyújt elsősorban turisztikai és kulturális téren.
Az idén fél évig volt látható új testvérvárosunkban a gödöllői Czédly Mónika Erzsébet királyné korhű ruháiból készült kiállítás. Ezen a tárlaton több ezer látogató kapott információt városunkról. Jövőre több művészeti csoportot szeretnének meghívni.
A testvérvárosi együttműködés aláírásán Benedek Krisztina és ifjú tanítványai léptek fel, majd Péterfi Csaba, az önkormányzat kommunikációs igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A testvértelepülési kapcsolatok jelentőségét Hanes Heide, majd Gémesi György méltatták, végül aláírták a megállapodást. A testvérvárosi együttműködés megkötését a gödöllői képviselő-testület a november 15-i ülésén hagyta jóvá egyhangúlag.


5 csatolt kép 21543
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.