SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 21., szerda 06:27

Szerb-magyar munkaügyi együttműködés
A magyarországi közmunkaprogram megismerése és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának hazai gyakorlata volt az egyik kiemelt területe annak az együttműködésnek, amelyet 185 ezer eurós uniós támogatásból valósítanak meg magyar és szerb munkaügyi szakemberek - mondta el Horváth Zsolt projektmenedzser kedden sajtótájékoztatón Szegeden.                
Ismertette: az Advisor Net elnevezésű projektben két szerbiai és három magyar szervezet vesz részt. Számos szakmai területen történt gyakorlati tapasztalatcsere, amelyek fő célja a határ menti térségben tapasztalható munkanélküliség kezelése volt. A szakember elmondta: amikor Szerbia öt év múlva uniós tag lesz, megváltozik a teljes munkaügyi rendszer. A workshopon a szerb felek a magyarországi tapasztalatok alapján arról tájékozódhattak, hogy a belépés után mire számíthatnak.
A magyar szakemberek tájékoztatást adtak a közfoglalkoztatási programról és hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáról is, amire Szerbiában még nincs jelentős forrás, és nincsenek tapasztalatok. Szó volt a környező uniós országokkal felállított EURES irodákról is, amelyeken keresztül a magyar munkavállalók külföldre mehetnek dolgozni. Ez Magyarország és Szerbia között még nem létezik, de már elkezdődhet ezek szervezésére.
Az egyéves program során emellett 250 szegedi, kecskeméti és szabadkai fiatal vett részt álláskeresési képzéseken.
Zlatko Panic, a szabadkai Nemzeti Foglalkoztatási Iroda Észak-bácskai Részlegének igazgatója elmondta: körzetükben, amely magába foglalja Szabadkát, Topolyát és Kishegyest, 17 ezer munkanélkülit számlálnak, ami több mint 21 százalékos arány.
A magyar program segítséget nyújt a munkanélküliség csökkentésében, hiszen a megelőzésre épít. Emellett már évek óta részt vesznek hasonló, tapasztalatszerző programokban, amelyeket beépítenek az otthoni rendszerbe. Ennek eredményeként Szerbiában a munkaközvetítés az első terület, ahol a magyarországihoz hasonló, közös informatikai rendszert építettek ki – tette hozzá. A szegedi szakemberek a keddi eseményen a közmunkaprogram, illetve a megváltozott munkaképességűek részére nyújtható támogatások kapcsán bemutatták a Csongrád megyei tapasztalatokat. Elmondták, hogy a megyében 2012 szeptemberéig a program keretében mintegy 4000 ember jutott munkához, amelyhez közel 3 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam.

1 csatolt kép 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.