SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 1., szombat 20:55

Működött a jobboldali szavazógép
Hosszú, személyeskedő vita után azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról a szegedi közgyűlés szombaton. A leváltáshoz újra Keresztúri Farkas Csaba nyújtott segítséget a Fidesznek.
A posztra pályázatot írnak ki.                
A szavazást követően Botka László szocialista polgármester bejelentette: él az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével, és nem írja alá a határozatot. A szegedi közgyűlésnek így tizenöt napon belül rendkívüli ülést kell tartania, és amennyiben a javaslat akkor megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.
Az önkormányzati tulajdonú céget a vállalkozás belső szabályai alapján Juhász Péter irányítja 2013. február 15-ig – közölte a politikus.

A leváltás ellen mindenki tiltakozik
A polgármester hangsúlyozta: méltatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP frakció tagjai és a Jobbik képviselője a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját áldozta fel politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit, és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen.
Bátyai Edina szerződése jövőre lejár, így a fesztivál vezetői posztjára mindenképpen pályázatot kellett volna kiírni. A polgármester ezért is úgy véli, felelőtlenség az igazgató menesztése abban az időszakban, amikor a következő évad előkészítői munkáját kellene elvégeznie.
A városvezető álláspontja szerint február 15-ig nem lehet a jogszabályoknak megfelelően, a törvényes határidőket betartva lebonyolítani a pályázatot. Kérdés, ki fog azok után pályázni a posztra, hogy az előterjesztést jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor a kulturális bizottság ülésén Kelemen Csaba egri színészt mint a fesztivál leendő igazgatóját mutatta be.

Mi áll a leváltás hátterében
Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke (a nyitó képen) a döntést megelőző szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vita során kifejtette: szakmai, nem pedig politikai okok állnak Bátyai Edina tervezett leváltása mögött, hiszen ő az egyetlen, aki helyén maradt az előző ciklus önkormányzati cégvezetői közül. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a képviselők nem kívánnak beleszólni a fesztivál műsorpolitikájába, ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy jelentősen visszaesett a cég önkormányzati támogatás nélküli árbevétele, és veszteségessé vált a vállalkozás.
Bátyai Edina egyben a szegedi REÖK ügyvezetője is volt. Leváltása azután került napirendre, hogy egy, a REÖK-ben rendezett kiállítás egyik installációja sokakban felháborodást keltett. Haág Zalán az MTI-nek korábban így fogalmazott: "a többség értelmezésében Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét gúnyolták ki azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy levágott kéz társaságában".

Bátyai Edina bízik benne, hogy menesztése nem sodorja veszélybe a fesztivált
"Az elkövetkezendő időszakot tekintve bízom abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a Szegedi Szabadtéri Játékok működését, nem sodorja veszélybe mindazt, amit többek közt Hont Ferenc, Hevesi Sándor, Juhász Gyula és Klebelsberg Kunó óta elődeim és jómagam legjobb tudásunkból, meggyőződésünkből és a szakma iránti elkötelezettségünkből és szeretetünkből fakadóan felépítettünk" - olvasható Bátyai Edina közleményében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott. 
A leváltott igazgató úgy gondolja, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni. Bátyai Edina szerint azok a büszkeségre okot adó eredmények, művészi színvonal, szakmai elismertség, színházművészeti kapcsolatok, amelyeket 2004 óta igazgatása alatt a fesztivál megszerzett, megtarthatók.
„Legyen ez iránymutatás akkor, amikor Magyarország legjelentősebb nyári színházi fesztiváljának vezetéséről gondolkodunk. Bízom abban, hogy a körülmények ellenére tiszteletben tartható a szakmai minőség és a közönség évek óta tartó bizalma” - írta a szakember.
Az igazgató kiemelte, hogy mindezektől függetlenül értetlenül áll azelőtt, "hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben".


4 csatolt kép 3214
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.