SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 6., csütörtök 21:25

Kis jövevények a Vadasparkban
November 17-ének reggele még vadasparki viszonylatban is szokatlanul izgalmasan telt. Először megszületett a Szamár nevű szamárkanca régóta várt csikója, nem sokkal rá az állatkert éjjeliőre újabb csöppség hajnali születését jelenthette, ami jelentős szenzációnak számít: egy kis törpevíziló is világra jött.                
Tigi, a csehországi Olmützből származó anya és Chipo, a németországi Chemnitzi Állatkertből származó apa első kölyke a második Magyarországon született törpevíziló, egyben az első hím ivarú borjú. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert a törpevízilovaknál – még ismeretlen oknál fogva – sokkal több nőstény születik, mint hím, ezért az utóbbiak születése mindig dupla örömnek számít az állatkerti világban.
A kis víziló születési súlya 5925 g volt, amely normálisnak számít ennél a fajnál. Azóta is folyamatosan mérik a tömegét, amely ezen a héten már a 10 kg-ot is meghaladta, tehát bámulatos a kicsi súlygyarapodása. Tigi gondos anyának bizonyul, megfelelően óvja és védi kicsinyét, aki a nagy tejivások után gyakran olyan mély álomba merül, hogy anyja noszogatására sem ébred fel. Chipo, az apa közvetetten részesülhet a családi örömökben, hiszen a törpevízilovak magányos állatok, a bikák külön úton járnak, akár még veszélyesek is lehetnek a kicsinyeikre. Így csak a rácson keresztül szemlélheti fia rohamos fejlődését.

Adj nevet a törpevízilónak!
A hagyományoknak megfelelően a Vadaspark újra névadó pályázatot hirdet, a látogatók dönthetik el, hogy mi legyen a kis törpevíziló kölyök neve. Az ajánlott neveket a következő e-mail címre várják december 14-ig: info@zoo.szeged.hu. A legjobb ötletet állatkerti ajándékcsomaggal hálálják meg!


2 csatolt kép 21
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.