KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 20., csütörtök 14:47

Több mint három év után újranyitott a kalocsai kórház gyerekosztálya
Az összefogás – az önkormányzat, a megyei és a helyi kórház vezetésének felelősség- és közösségvállalása –,  mentette meg a bezárástól a kalocsai kórházat – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Kalocsán, a több mint 3 éve bezárt gyerekosztály újranyitásán.
- A kórház további működéséhez meg kellett oldani a térség egészségügyi intézményeinek együttműködését. Ehhez kellett az önkormányzat, amely a kezelhetetlennek tűnő adósság rendezésébe bekapcsolódott, de szükség volt olyan kórházi vezetésre is, amely képes volt ebben a káoszban rendet tenni és egy működőképes kórházat létrehozni.  Emellett nyilván, mint képviselőnek, nekem is meg kellett tenni a magamét, azért, hogy ez összerendeződjön és Kalocsának megmaradjon a kórháza - hangsúlyozta Semjén Zsolt, a kalocsai választókerület országgyűlési képviselője a helyi Szent Kereszt Kórház újra megnyitott gyermekosztályának átadásán.
Az önkormányzat és a kórház dolgozói is erőn felül vállalt feladatokat azért, hogy ez a kórház megmaradjon. Sőt, Kalocsa népe akarta, hogy a kórház megmaradjon. Ezért maradt, maradhatott meg és ennek köszönhető, hogy a hanyatlás helyett a fejlődés útjára állt – tette hozzá Semjén.
Majd emlékeztette a jelenlévőket arra: hogy az egyik legfontosabb választási ígérete volt az, hogy a kalocsai kórház megmentéséért mindent megtesz.

Tőle Svébis Mihály, a Bács-Kiskun megyei kórház főigazgatója vette át a szót, aki elmondta: a Szent Kereszt Kórházban már idén július 1-jétől van szülészeti és nőgyógyászati ellátás a kecskeméti kórház közreműködésével. Fontos lépésnek nevezte, hogy a kalocsai kórházban január 1-jével a gyerekgyógyászat is fogadja Kalocsáról és vonzáskörzetéből a gyerekeket. Majd megragadva az alkalmat, bemutatta a leendő gyerekosztály osztályvezető főorvosát: dr. Bodrogi Tibort.

Köszönjük, hogy megtartotta választási ígéretét Semjén Zsolt

Vadász Mária, a kalocsai kórház igazgatója kiemelte: jelentős szakmai fejlesztéseket hajtottak végre, hiszen náluk sem szülészet, sem gyerekgyógyászat nem volt az elmúlt években.
– Örülök, hogy egy ilyen volumenű bejelentéssel zárhatjuk ezt az igen munkás évet, mely során sokat küzdöttünk azért, hogy a kistérség kórháza megmaradjon – mondta Vadász Mária azon a sajtótájékoztatón, melyen részt vett Mészáros János, a Dél-alföldi Egészségszervezési Központ igazgatója is.
A sajtótájékoztatón részt vett Török Ferenc, Kalocsa polgármestere is, aki köszönetet mondott Semjén Zsoltnak azért, hogy választási ígéretének megfelelően mindent megtett eddig a kalocsai térség fejlődéséért, hogy számon tartotta a kórház ügyét is és mindent megtett, hogy a fejlődés megvalósuljon.

Ajándék inkubátorral indul a gyerekosztály

A gyerekosztály nyitásához egyébként a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász egy inkubátorral járult hozzá, melyet ezen a héten hétfőn adtak át ünnepélyes keretek között a kórháznak.
Az emberi erőforrások minisztériumának döntése értelmében december 31-el, mint az már sokak számára ismeretes a kalocsai és a kiskunfélegyházi kórház önállósága megszűnik, a két egészségügyi intézmény ezt követően a kecskeméti megyei kórház szervezeti egységeként működik tovább.


Jóváhagyta a kormány: 260 milliós segítség érkezett Kalocsának

A gyermekosztály átadása után Semjén Zsolt bejelentette: a kormány jóváhagyta, hogy Kalocsa városa 260 millió forint támogatást kap az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére felállított keretből.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.