CSARNÓTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 23., vasárnap 05:25

Régi-új polgármester, három új testületi tag
Zórity Zoltánnét választották polgármesternek a Baranya megyei, alig másfélszáz lakosú Csarnótán.
A szerdai időközi választáson ő volt a legutóbb polgármesterré választott független Pöntöl Bianka egyetlen kihívója. Nem pályázott a faluvezetői tisztségre a 2006-ban függetlenként polgármesternek választott, ám 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltjeként – a független Pöntöl Bianka mögött – harmadikként végzett Kilnerné Füvesi Judit Éva. Nem pályázott erre a tisztségre továbbá sem a 2002-ben függetlenként polgármesterré választott Violáné Gáti Zsuzsanna (aki viszont – Zórity Zoltánnéval együtt – a 2006-ban és 2010-ben választott testület tagja volt), sem pedig az 1998-as, ugyancsak független győztes Szabó József, a 2010-es polgármester-választás negyedik helyezettje.
Legutóbb, 2010 októberében ez volt sorrend: Pöntöl Bianka (független) 27 szavazat, Pécsi Anett (független) 26 szavazat, Kilnerné Füvesi Judit Éva (FIDESZ-KDNP) 25 szavazat, Szabó József (független) 19 szavazat, Zórity Zoltánné (független) 9 szavazat. Igen, legutóbb Zórity Zoltánné a polgármesterjelöltek közül az ötödik lett, s „csak” képviselőként kapott ismét bizalmat. A legtöbb választót mégsem lepte meg, hogy most a 106 érvényes szavazatból 63-at kapott, a 2010-ben polgármesterré tett Pöntöl Bianka pedig hússzal kevesebbet. Zórity Zoltánnénak ugyanis messze több a vezetői tapasztalata, mivel az első két ciklusban ő volt a falu polgármestere, s több cikluson át önkormányzati képviselőként tette a dolgát (és - nem mellesleg - polgármesterjelöltként 1998-ban Szabó József, 2002-ben Violáné Gáti Zsuzsanna mögött a második helyen végzett, 2006-ban pedig „csak” a testületi tagságot pályázta meg és nyerte el).
A december 19-ei időközi képviselőválasztáson a 2010 októberében megválasztott, s 2012. szeptember 24-én önmagát feloszlató testületből – az új polgármester mellett – csak egy személyt választottak meg újra: Ihász Kittit. A többiek – Panta László, Pécsi Anett és Szőllősi Dezső – újak.
És ezúttal valamennyien – a polgármesterrel együtt – (ez az igazi nóvum!) a Független Kisgazdapárt jelöltjeiként kaptak bizalmat. Ámbár egy olyan kis faluban, amilyen az övék - Zórity Zoltánné szerint – a bizalom megszerzésében a pártkötődésnek roppant kevés szerepe van.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.