MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. december 28., péntek 07:18

A mi patás angyalaink - Kézsmárkiné Piti Irén lovasterápiás bemutatója
Ha korábban nem, a Suttogó című film óta bizonyosan tudjuk: a lovak és Robert Redford közelsége – (nota bene!) bár az utóbbiról inkább a hölgyek véleményére volnék kíváncsi – jó hatással van az emberekre. Pedig hát..., khmm..., semmi új nincs a nap alatt! S akkor, akár egy szuszra, mondhatjuk kórusban: má-ár a görögök is! Ugye milyen jó érzés? Máris könnyebb a légzésünk! És istók zicsi, nincs ebben semmi túlzás, merthogy tényleg! S persze – a lényeg a lényeg! –, ha minden igaz, Paci Doktor hamarosan megkezdi rendelését Mezőhegyesen is.

Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármesterrel a fedeles lovarda hátsó bejáratánál futunk össze.
 
– Mi a az önkormányzat szerepe a mai bemutató létrejöttében? – kérdezzük.
 
– A történet korábbi keletű, mint ennek a programnak a megszervezése. Önkormányzatunk kezdeményezésére indult a terápiás lovaglás lényegének feltárása, az adaptálás lehetőségének koordinálása, illetve lovasterapeuta keresése. A mai nap (2012. december 27. – a szerk.) ismerkedés-, bemutató-, és felhívás jellegű. A továbbiakat a MÁM Kft. és a lovasterapeuta szerződése szabályozza, az önkormányzat a helyszín és a szállás biztosításában kíván még közreműködni – tudjuk meg a polgármestertől.
 
Közben elvegyülünk a mintegy másfél tucatnyi gyerek, szülő és nagyszülő között, akik izgatottan várják a ló (Delfin, a Paci Doktor, aki épp most építi pacientúráját) és a szentesi Jó Úton-Lóháton Alapítvány elnökének, egyben terapeutájának és ifjú lovasainak terápiás bemutatóját. Delfin remekül vizsgázik. Türelmesen viseli a futószárazást, s meg sem rezdül a hátán bemutatott különböző gyakorlatok során. A mezőhegyesi apróságok alig várják, hogy rájuk is sor kerüljön. Láthatóan élvezik, hogy magas lóról tekinthetnek le kísérőikre.
 
Kézsmárkiné Piti Irénhez a bemutató végén csatlakozunk, aki türelemre int bennünket: a ló bevezetése az istállóba, s a leszerszámozás szintén része a terápiának.
 
Aztán elsütjük a „má-ár a görögök is!” patronunkat. Mire Kézsmárkiné Piti Irén:
 
– Igen, persze! De tudatosabban a XX. század elején, az I. világháború idején történtek az első ilyen jellegű megfigyelések: a ló hazavitte sérült lovasát, akkor ugye ennek volt egy terápiás hatása, konkrétan akár a sérült élete is múlhatott ezen. Maga a lovasterápia azonban a II. világháború után, illetve az ötvenes években alakult ki a fejlettebb nyugat-európai államokban. Magyarországon viszonylag nem hosszú múltra tekint vissza. Az első lépések a '90-es évek elején történtek, a Magyar Lovasterápia Szövetség pedig 1997 óta szervez lovasterapeuta képzéseket segítő szakemberek számára.
 
– Miben segít a lovasterápia?
 
– A lovasterápiát neurológiai betegségek, ortopédiai problémák, pszichés zavarok, érzelmi és mentális zavarok, érzékszervi fogyatékosságok esetén alkalmazzák. A lovasterápia a ló, a lovaglás és a lóval való foglalkozás hatásait használja fel gyógyításra, fejlesztésre. A terápia során a ló lendületes lépésben halad, hosszú, vagy rövid száron. A gyógyító hatás abban rejlik, hogy a ló háromdimenziós mozgása nagyban hasonlít az emberi mozgáshoz, így olyan tartási és egyensúlyreakciókat vált ki a lovasból, amelyek egészséges járás esetén automatikusan kiváltódnak. A központi idegrendszer így megkapja azokat az ingereket, amelyek járáskor alakulnának ki. Az így keletkezett érzékleti és mozgásos hatások segítik a megfelelő izomtónus kialakulását, az egyenes testtartás és az optimális mozgásminták létrejöttét.
 
– Hogyan fejti ki pszichés, érzelmi és mentális hatását?
 
– A terápia ebben az esetben a lóval való foglalkozásból, annak gondozásából, lovaglásból, és lóháton történő különböző tornagyakorlatok végrehajtásából áll. Így a felelősség és a bizalom érzése, az élmény, amit egy nagy állat irányítása és a vele való együttműködés jelent, az önbizalom növekedése és a viselkedésbeli problémák javulásának irányába hat. A pszichológiai és gyógypedagógiai hatások közül jelentős még a figyelem, a gondolkodás és a motiváció fejlődése, az önbizalom erősödése, a ráutaltság érzésének csökkenése, az életöröm érzése. Szociális szempontból pedig nagyon fontos, hogy jelentősen javul a társas érintkezés minősége: a lóval, a terapeutával és a társakkal való együttműködésnek köszönhetően.
 
Közben leszerszámozzák Delfint, lakásába: a bokszba kerül. Kipihenheti fáradalmait, elfogyaszthatja abrakját. Mint ahogy hallottam valakitől, hogy ők, a patás angyalok is velünk: emberekkel együtt kényelmesedtek el. Ebéd után bizony már ők is szeretnek kényelmesen elterülni almukon, majd egy jó ízűt hemperegve felfrissülni.
 
Elmenőben, a Hotel Nonius előtt találkozunk Pap István Tiborral, a Mezőhegyesi Állami Ménes (MÁM) Kft. ügyvezető igazgatójával, aki udvariasan elhárítja érdeklődésünket.
 
– Érdemben, majd csak a szerződés megkötése után tudok nyilatkozni – mondja.

Forrás:   M. Szabó Mihály / vitalap.hu


4 csatolt kép 2143
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.