SEGESD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 4., péntek 10:20

Uniós támogatással épül csatornarendszer Segesden
Sikeresen pályázott Segesd Község Önkormányzata, melynek eredményeként az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatással valósulhat meg a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0069 azonosító számú „Segesd Község szennyvízelvezetés és tisztítás” címet viselő projekt. A beruházáshoz 771 millió forintos támogatást biztosít az Európai Unió és a Magyar Állam. Segesd lakóinak régi kívánsága teljesül a beruházással, miután egy évtizede keresik a megoldást a szennyvíz környezetbarát módon történő elvezetésére.

- A projekt egyik legfontosabb célja, hogy a háztartásokban keletkező szennyvíz az ingatlanokon jelenleg használatos környezetszennyező szikkasztásos aknák helyett korszerű csatornarendszeren keresztül jusson a szennyvíztisztító telepünkre, amely a pályázat segítségével ugyancsak megújul - mondta Péntek László polgármester. - A kivitelezés során a szakemberek 931 bekötést alakítanak ki a településen, a projekt eredményeként több mint 2 és félezer lakos életminősége javul, s remélhetően a vállalkozások is szívesebben jönnek majd ide.

A tervezett hálózaton összegyűlt szennyvíz tisztítását Segesd külterületén egy  önkormányzati ingatlanon felépülő szennyvíztisztító-telep végzi a projekt megvalósulását követően. A barnamezős beruházás a jelenlegi telep területén valósul meg, újabb zöldterület igénybe vétele nélkül.

A tervezett szennyvízcsatorna-hálózat gravitációs rendszerű. Ahol a vízgyűjtő-terület tagoltsága ezt nem teszi lehetővé, ott a szennyvizet a mélyponton gyűjtik össze és átemeléssel juttatják a kiépülő gravitációs rendszerre, ismertette a beruházás részleteit Péntek László.  

A projekt beruházási költsége nettó 921 millió forint, melynek 84 %-át biztosítja az Európai Unió támogatása. A fennmaradó mintegy 150 millió forintot kitevő önrészt az önkormányzat és a lakosság adja össze. Egy ingatlanra jutó 180 ezer forintot  három módon rendezhetik a segesdiek: egy összegben, lakástakarék-pénztári szerződéssel, illetve részletfizetéssel. Eddig több mint 32 millió forintot hozzájárulást fizetett be a lakosság.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.