SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 6., vasárnap 21:42

A szénszünet után újraindul az élet az egyetemen
Hétfőn ismét életre kelnek a Szegedi Tudományegyetem két hétre bezárt intézményei: január 7-én véget ér a tizenöt nappal ezelőtt, december 22-én meghirdetett szénszünet. Kinyitnak a kollégiumok, szokásos nyitva tartási rend szerint működik majd a József Attila Tanulmányi és Információs központ és folytatódhat a vizsgaidőszak is.                
Hétfőn reggel 8 órakor újra kinyit a József Attila Tanulmányi és Információs Központ – tájékoztatásuk szerint január 7-től a szokásos nyitva tartási rend lép életbe, azaz reggel 8 órától este 20 óráig várják a látogatókat. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár is hasonló nyitva tartási rendben várja az olvasókat: január 7-én hétfőn reggel 8 órakor ugyanis kinyitja kapuit a bibliotéka is.
Szegeden közel 3 és fél ezer kollégiumi férőhely áll a hallgatók rendelkezésére: ennyi egyetemista kényszerült haza utazni a szénszünet idején. Hétfőtől viszont mindenhol beindítják a fűtést, így visszaköltözhetnek a diákok.
A szénszünet – és az egyetemi könyvtár bezárása – nemcsak a hallgatóknak, hanem az oktatóknak is problémákat okozott, ők ugyanis pont a vizsgaidőszak alatt tudnának a kutatásaikra koncentrálni, a szénszünet viszont az ő munkájukat is leállította.
A téli kényszerszünetre már tavaly decemberben is szükség volt az egyetemen: akkor több mint 2 milliárd forintot zárolt a Szegedi Tudományegyetem állami támogatásából a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a tíznapos leállással pedig közel 85 millió forintot spóroltak meg. 
Most az újabb megszorítások miatt 814 millió forintot zároltak az universitas költségvetéséből, így ismét a leállás mellett döntöttek az egyetem vezetői. Ezúttal viszont jóval tovább, 15 napig tartottak zárva az SZTE épületei.

Kéthetes volt a kényszerpihenő 
Az idei kéthetes kényszerpihenőre az intézményt sújtó 814 millió forintos zárolás miatt volt szükség. Szabó Gábor rektor korábban azt mondta: 150 és 220 millió forint közötti megtakarítást vár a szénszünettől.


2 csatolt kép 21
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.