BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 7., hétfő 09:18

Budakeszi Város Önkormányzatának közleménye a 2013. május 1-jén esedékes BKK-Volánbusz közösségi közlekedési közszolgáltató váltásról
Mint az bizonyára Budakeszi lakossága számára is köztudott: szakmai berkekben hosszú évek óta vita tárgyát képezte, hogy a - településünket is érintő - elővárosi közösségi közlekedés megoldása milyen módon, mely szolgáltató által lenne a legoptimálisabb. Városunk vezetőit erről adott időben minden érintett fél - így elsősorban a BKK és a Volánbusz - legmagasabb szinten tájékoztatta.

A szaktárca véglegesnek tűnő döntéséről ugyanakkor önkormányzatunk nem kapott semmiféle előzetes értesítést, arról mi is a sajtóból, valamint az illetékes államtitkárság 2013. január 4-én megjelent közleményéből szereztünk tudomást, ezért nekünk sem volt módunk korábban tájékoztatni erről Budakeszi lakosságát. A döntés hátteréről, részleteiről tájékoztatást kértünk az érintettektől.

Budakeszi Város Önkormányzata kitartó munkával jelentős eredményeket ért el az utóbbi években a közösségi közlekedés fejlesztése terén. Egyebek mellett ennek köszönhetően indulhatott meg, majd válhatott egész napos szolgáltatássá a 222-es szárnyjárat, hosszabbodhatott meg a Szőlőskert gazdasági területig az elmúlt napokban a 22-es alapjárat, és szolgálja ki az éjszaka közlekedőket a 922-es éjszakai járat. Mindig egyetlen cél vezérelt és vezérel minket: a lakosság lehető legmagasabb szintű közösségi közlekedési kiszolgálása.

Bízunk benne, hogy a szaktárca döntése is ezt a célt szolgálja, ami a meglévő szolgáltatások megtartásán túl a minőségi javulásában, valamint egy kedvezőbb tarifarendszer megteremtésében nyilvánulhat meg. Önkormányzatunk készen áll a tárgyalásokra, és a továbbiakban is határozottan fogja képviselni a budakesziek érdekeit! Az ügyben történő minden fejleményről rendszeresen tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Budakeszi, 2013. január 5.

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia                   Ohr Alajos
polgármester                                     közlekedési tanácsnok


 
 
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Infrastruktúráért Felelős Államtitkárság
dr. Völner Pál
infrastruktúráért felelős államtitkár
 
Több feladat a Volánbusznak a Budapest elővárosi közlekedésben
2013. január 4. 16.50
A hazai és uniós jogszabályi előírásokhoz igazodva 2013. május 1-jétől a BKV helyett a Volánbusz végzi 9 agglomerációs településre közlekedő autóbuszjáratok üzemeltetését. Az átadás-átvétel részleteinek egyeztetése jelenleg is zajlik az érintettek között. A megoldás hatékonyabb és gazdaságosabb üzemeltetési kereteket, magasabb ellátási színvonalat biztosít majd a Budapest elővárosi forgalomban, ezzel is javítva a fővárosban és környékén lakók életminőségét. Közlemény.
 
A Budapesti Közlekedési Központ 2012-ben közvetlen odaítéléssel kötött közszolgáltatási szerződést a BKV Zrt.-vel. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és a vonatkozó uniós rendelet alapján így a BKV belső szolgáltatónak minősül, és 2013. május 1-jétől Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért jogszabályi kötelezettsége alapján e határidővel a Volánbusz Zrt.-t bízza meg a járatok üzemeltetésének átvételével.

A változás 9 agglomerációs települést (Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint) érint. E helységek kiszolgálása jelenleg 27 nappali és 8 éjszakai autóbuszvonalon, összesen 132 autóbusszal történik. Az agglomerációs vonalakon iskolai előadási napokon mintegy 3700 járat teszi lehetővé a településeken lakók helyi közlekedését, Budapestre jutását.

Az üzemeltetés átvételének folyamatosan zajló előkészítésében a szaktárca és a közlekedési társaságok mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szakértői is részt vesznek. A részletek kidolgozását az elővárosi közlekedés településenkénti és vonalankénti vizsgálata alapozza meg. Ennek nyomán kijelenthető, hogy hatékonyabb forgalomszervezéssel a feladatok kevesebb autóbusszal, ugyanakkor az utasok szempontjából nem érezhető teljesítmény-megtakarítás mellett is elláthatók.

A szolgáltatási színvonal az új, környezetbarát autóbuszok közlekedtetésével, esetenként többlet járatok közlekedtetésével, a menetidő csökkentésével  mindenképpen javulni fog.  A települések és a főváros közötti kapacitás, az utasok számára megszokott útvonalakon elérhető ellátás egy-egy új hálózati elem bekapcsolásával megmarad.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Volánbusz Zrt. autóbuszai évente mintegy 61 millió kilométert tesznek meg a helyközi forgalomban. A társaság alkalmas arra, hogy a feladatot új járművek beszerzésével és a szolgáltatási színvonal javításával alacsonyabb költségszinten lássa el. Az új autóbuszok beállítása további utasokat ösztönözhet a közösségi közlekedési eszközök igénybevételére. A bevételnövelő hatás mellett ettől a csatlakozó járatok, viszonylatok utasforgalmának bővülése is várható. Így a Budapest elővárosi közlekedésben emelkedhet a közösségi közlekedés részaránya.

Az új járművek már megindított beszerzése várhatóan csak az idei év második felében zárulhat le, az autóbuszok megérkezéséig tartó átmeneti időszakban ezért a közlekedés bérleti konstrukcióban beszerzett járművekkel valósulhat meg. A BKV Zrt. a későbbiekben felszabaduló autóbuszait a fővárosi helyi közlekedési igények kedvezőbb kiszolgálására használhatja majd. A Volánbusz Zrt. az átvett feladatokat jelentős részben a BKV által jelenleg foglalkoztatott munkavállalók bevonásával tervezi ellátni.
(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)
 
Kapcsolódó cikk:
http://onkormanyzat.mti.hu/hir/28778/majustol_a_volanbusz_viszi_az_utasokat
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.