SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 12., szombat 18:07

160 milliós megtakarítást hozott a szénszünet
Téli kényszerszünetével – 2012. december 21. és 2013. január 7. között – mintegy 160 millió forinttal csökkentette energiaköltségeit a Szegedi Tudományegyetem. Végleges számok februárban lesznek.                
 
Két hetes téli kényszerszünete idején 800 ezer köbméter gázzal, 550 ezer kwh árammal és 12 ezer köbméter vízzel kevesebbet használt a Szegedi Tudományegyetem, mint 2010-2011 évfordulójának hasonló időszakában. Ez mintegy 160 millió forint megtakarítást jelentett – vonta meg a kéthetes, úgynevezett szénszünet mérlegét Majó Zoltán. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: a meghosszabbított téli szünettel is csökkenteni igyekeztek annak a 800 millió forint pénzügyi zárolásnak a súlyát, amely az intézmény múlt évi költségvetését érintette. A megtakarításról végleges számokat 2013. február végén a január havi fogyasztási adatok, és mérőórák teljes körű leolvasása után tesz közzé az SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága.
 Az SZTE mintegy háromszáz ingatlana közül csak a betegellátást szolgáló 120-140 épület működött, az ottani alkalmazottak folyamatosan tették a dolgukat. Az úgynevezett szénszünet idején az egyetemi beruházásokon is folytatódott a munka. Ugyanakkor az egyetemi dolgozók, hallgatók pihentek, vagy az internetet használva álltak kapcsolatban, dolgoztak.

Összehangolt akció volt
A hat nagy hazai egyetem – ahol a hallgatók 70 százaléka tanul – összehangolta a téli kényszerszünet időpontját, ami 16 naptári, és 5 munkanapot érintett. Ezen időszak alatt az oktatási és kutatási épülettömböket bezárták, a hivatali ügyintézés szünetelt. Ugyanakkor az úgynevezett szénszünet a betegellátást nem érintette.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.