SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 19., szombat 17:16

A világ legkülönlegesebb könyvtárai között a TIK
A világ ötven legkülönlegesebb könyvtára közé sorolta a BestMastersPrograms.org a József Attila Tanulmányi és Információs Központot, illetve a benne működő SZTE Klebelsberg-könyvtárat. A felsorolásban olyan neves bibliotékák is szerepelnek, mint az Oxford, a Cambridge, a Columbia, a Princeton, a Heidelberg vagy a Yale egyetem könyvtára.                
Az oldal egész világra kiterjedő felmérést végzett a legérdekesebb és legszebb egyetemi könyvtárak között, így állította fel a maga ötvenes rangsorát, amely egyben ebben a témában a legátfogóbb és legnagyobb lista – olvasható a honlapon. „A világ 50 legkülönlegesebb egyetemi könyvtára” listában tizenharmadikként említik a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központját, illetve azon belül az SZTE Klebelsberg-könyvtárat.

Ötezer látogatót fogadnak naponta
A 2004-ben épült TIK naponta mintegy 5 ezer látogatót fogad. Az egyetemi könyvtár mellett konferencia és előadótermek, hallgatói szolgáltató helyiségek is helyet kaptak benne, nemcsak tanulmányi és oktatási, hanem kulturális rendezvényeknek is helyet ad. A központ nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, 2011-ben Zöld Kommandó nevű környezettudatos magatartást népszerűsítő akcióját beválogatták a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállításra, a CSR Piacra, ahol közönségdíjat nyert.
2011. november 11., az egyetem napja óta viseli a Szegedért sokat fáradozó egykori oktatási és kultuszminiszter, Klebelsberg Kuno nevét a bibliotéka. A névfelvétel alkalmából akkor egy új, Mobilweb nevű szolgáltatást is bemutattak. Lényege, hogy a könyvtár bizonyos szolgáltatásai iPhone, illetve Android típusú telefonok böngészőire optimalizált módon is elérhetővé váltak. Így többek között a nyitvatartási információk, a könyvtár katalógusa, az olvasó által kölcsönzött könyvek listája is hozzáférhető okostelefonon.

Évről-évre erősítik a digitális adatbázist
Tavaly novemberben pedig három új digitális adatbázist – több mint 200 ezer oldalnyi anyagot – tett elérhető a bibliotéka. Az úgynevezett Contenta szolgáltatás keretében először a szegedi egyetemen készült doktori disszertációkat fogták össze, majd a diplomamunkák egyre bővülő tárát tették hozzáférhetővé, valamint a valaha volt összes szegedi egyetemi folyóirat, tudományos acta és évkönyv is elérhető elektronikusan.
Az egyetemi könyvtár amellett, hogy lehetőséget biztosít kutatási és oktatási munkára, sok más mellett számítógépes kabinettel, Médiatékával és zenei gyűjteménnyel is várja olvasóit. A bibliotéka kiállításoknak is helyet ad, valamint tavaly immár hetedik alkalommal rendezte meg a tudománynépszerűsítő célzatú Könyvtári éjszakát.

Kétmilliós könyvtári állomány
Az SZTE Klebelsberg-könyvtár mintegy kétmilliós állománnyal rendelkezik, létrejöttekor 72 tanszéki könyvtár költözött be a bibliotékába. Kiemelkedő munkájáért az – akkor még – SZTE Egyetemi Könyvtár 2010-ben elnyerte „A Könyvtárügyért” kitüntetést.


2 csatolt kép 21
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.