BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2013. január 29., kedd 17:15

303 millió természettudományos oktatásra: Új labort építenek a Jedlikben
A természettudományos oktatás fejlesztésére 303 millió forint uniós pénzt nyert el pályázaton a csepeli önkormányzat: az összeget a Jedlik Ányos Gimnázium használhatja fel.
A jelentős anyagi támogatás lehetővé teszi, hogy a gimnázium épületében új, speciális természettudományos labort hozzanak létre. A program – mely a Vermes Miklós terv része - előnyeit a gimnázium mellett tíz csepeli általános iskola is élvezheti.
Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programra benyújtott pályázat eredményét decemberben hirdették ki. A Jedlik esélyeit növelte, hogy a gimnáziumban évtizedek óta magas szintű természettudományos oktatás folyik. Tavaly indult egy természettudományos tagozat is. A pályázat pontos címe ez volt: „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban.”
Bese Benő igazgató elmondta, hogy a tervek szerint még ebben a tanévben elkészül az új labor a gimnázium harmadik emeletén. A pályázaton elnyert összeg 30 százalékát fordítják a beruházás költségeinek fedezésére; a labor kialakítására, felszerelésére. A pénz mintegy 41 százalékát költik a szaktanárok továbbképzésére, tanári segédeszközök vásárlására, licencdíjakra, rendezvényszervezésre. A program keretében finanszírozzák a szaktanárok túlóráit, a labormunkák előkészítését. A pályázati pénzből fizetik ki a csepeli általános iskolákból érkező gyerekek utazási költségeit is.
A korszerű, speciálisan felszerelt laboratóriumban egyszerre 36 diák vehet majd részt oktatáson. A labort egy mozgatható fallal két részre lehet osztani: így egy időben két csoport tanítható egymástól függetlenül, hiszen a tanulók nem zavarják egymást. A gimnáziumban az új laboron túl továbbra is rendelkezésre áll két fizika, egy kémia és egy biológia előadóterem.
Az új laborban a gimnázium évente 40 tanórát tart majd, a programban résztvevő tíz csepeli általános iskola pedig összesen háromszázat. Várhatóan bővül a szaktanári létszám is. Alkalmaznak egy laborvezetőt, aki valószínűleg kémia szakos tanár lesz. Több lépcsőben vesznek fel kémia, fizika és biológia szakos tanárokat.
Cs. A.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.