Önkormányzati Minisztérium
2009. november 3., kedd 14:28

Kérdések és válaszok az új típusú influenza oltással kapcsolatban
– Miért van szükség az új influenza ellen új védőoltásra?

Azért, mert az influenza megelőzésére a jelenleg rendelkezésünkre álló módszerek közül a védőoltás a leghatékonyabb. Továbbá azért, mert ez egy új vírus, és a szezonális influenza elleni védőoltás nem hatásos ellene. Az új influenza elleni védőoltás alkalmazását valamennyi mértékadó nemzetközi szakmai szervezet ajánlja, így az Egészségügyi Világszervezet és az az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ is.

– Kell-e háromszor sorban állni – háziorvos, patika, háziorvos – mire megkapom a receptre felírt oltást?
Igen, de a sorban állás ideje rövidíthető, ha időpontot kér orvosától.

– Mit tehetek, ha a háziorvosom nem javasolja az oltás beadását, de én szeretném beoltatni magam? Lehet valahol panaszt tenni?
Igen. Ha ilyet tapasztal, értesítse az ÁNTSZ területileg illetékes intézetét.

– Kik és hol juthatnak az ingyenes védőoltáshoz?
A magyar állam térítésmentesen a következő csoportba tartozóknak ajánlja fel a vakcinát:  
 1. ÜTEM

 – Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetett csoportok:
– Várandós nők, valamint azok, akik a következő néhány hónapban tervezik, hogy teherbe esnek.
– Egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok dolgozói, továbbá ezen intézményekben huzamosabb ideig ápolt/gondozott 6 hónaposnál idősebb személyek.
– A lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető személyek.

2. ÜTEM
– 6- 36 hó közötti, közösségbe járó csecsemők és kisgyermekek (a forgalomba hozatali engedély kiadása után) és az intézmények dolgozói
– A nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói, továbbá a kollégiumban lakó diákok.

3. ÜTEM
A 6 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.

– Kötelezővé lehet-e tenni az oltást bárkinek is?
Az oltás mindenki számára önkéntes. Ez a védőoltás direkt módon nem tehető kötelezővé, de bizonyos munkakörökben, pl. immunhiányos betegek ápolását végző egészségügyi dolgozók esetében a munkáltató korlátozhatja az oltatlan dolgozók ilyen munkakörben történő foglalkoztatását.

– Mit tegyek, ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokat észlelem magamon az oltást követően?
Keresse fel a háziorvosát! A háziorvos az előforduló mellékhatásokról, szövődményekről jelentést köteles tenni az ÁNTSZ területileg illetékes Intézete és az Országos Gyógyszerészeti Intézet felé. 

– Miért van ekkora bizonytalanság az új influenza elleni védőoltás körül?
Az influenza világjárvány és ezzel együtt az új influenza elleni védőoltási kampány megkülönböztetett figyelmet kap Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Természetes, hogy az embereknek véleményük van és felteszik kérdéseiket. A médiában napi szinten vezető hír az új influenza és a megelőzése. Ez egy mindannyiunkat érintő, fontos kérdés. A vakcina hatékony és biztonságos, a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeztetési eljárás valamennyi követelményének megfelel.

– Egyes vélemények szerint a magyar vakcina kipróbálására és engedélyezésére nem szántak elég időt. Igaz ez?
A világ valamennyi oltóanyaggyártója az Egészségügyi Világszervezettől kapta az oltóanyag-gyártáshoz szükséges vírust. Az influenza világjárványra való felkészüléskor az Európai Unióban egy gyorsított engedélyezési eljárás kidolgozására került sor. A Bizottság által engedélyezett vakcinák is un. modell-vakcinákon (mock-up) alapulnak, ahogy a magyar Fluval P is. Ez azt jelenti, hogy ezek nem teljesen új vakcinák. A világjárványra történő felkészülés idején ugyanis kidolgozták a technológiát egy potenciálisan világjárványt okozó influenza vírus elleni vakcinára, amely akkor történetesen a H5N1 influenzavírus volt. Ennek át kellett mennie egy engedélyezési folyamaton. Amikor egy új vírus megjelenik, akkor csak a vírust kell kicserélni az oltóanyagban, minden más összetevő változatlan marad. Ezt követően még mindig szükség van különböző ellenőrző vizsgálatokra, de már jóval kevesebbre, mint ha egy teljesen új oltóanyag kerülne kipróbálásra.

– Kiken és hány emberen végezték el a klinikai vizsgálatokat? Melyek ezeknek a tapasztalatai? Milyen mellékhatásokat észleltek?
A vakcinák klinikai vizsgálata három csoportban folyt a pilisborosjenői és a veszprémi háziorvosi körzetekben. Ebben önkéntes felnőttek, 3-18 év közötti fiatalok, valamint 6-36 hónapos kisgyermekek (e két utóbbi csoport szülői engedéllyel) vettek részt. Többszörös volt a túljelentkezés az új influenza elleni próbaoltásra. A vizsgálat nem embereken végzett kísérlet, hiszen a kipróbálás idejére az oltóanyag végigment már számos minőségellenőrzési és más vizsgálaton, és sikerült igazolni az ártalmatlanságát állatoknál. Mellékhatásként maximum az oltás helyén egy kis pirosság, illetve duzzanat lépett fel, 1-2 esetben tapasztaltak enyhe hőemelkedést. A kipróbálást a felnőtteknél kezdték, a gyerekek azután következtek, miután igazolódott az oltás veszélytelensége és hatékonysága a 18 éven felüliek csoportjában.
Külföldön a gyógyszergyárak egyedi eljárásuk szerint ellenőrzik készítményük hatékonyságát és veszélytelenségét. Kisebb számban, vagy egyáltalán nem végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, hanem úgynevezett utókövetéssel figyelik a már beoltottakat.

Hol érdeklődhetek, ha további kérdésem van?
Az ÁNTSZ az influenza megjelenésével egyidejűleg egy munkaidőben ingyenesen hívható zöld számot (06-80-204-217) működtet, ahol bárki felteheti kérdéseit és szakemberektől kap érdemi, megnyugtató választ. Az EüM, az ÁNTSZ  és az OEK honlapjain a legfontosabb friss információk folyamatosan elérhetőek.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.