KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. november 9., hétfő 14:30

1055 kaposvári pedagógus demonstrál
Ne szavazzák meg a költségvetést!

Több mint ezer aláírás szerepel azokon az íveken, amelyekkel a készülő költségvetés ellen demonstrálnak a kaposvári pedagógusok. A közoktatásban dolgozók azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is támogassák őket, vagyis: ne szavazzák meg a kaposvári iskoláktól 614 millió forintot elvonó 2010-es büdzsét! A pedagógusok képviselői az aláírásgyűjtő ívekből összeállított óriásplakát előtt tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt Kaposváron.

A kaposvári pedagógusok több mint kilencven százaléka írta alá azokat az íveket, amelyeken a készülő költségvetés ellen tiltakoznak. Az iskolai és óvodai tanárok azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy mondjanak nemet a költségvetési tervezetre.
- Ilyen gyorsan soha nem alakult ki ekkora összefogás, ez azért van, mert elsősorban nem önmagukért tiltakoznak a pedagógusok, hanem a gyerekekért, családokért, akik a jövőt jelentik - mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, az integrált általános iskolák vezetője. A főigazgató hozzátette: barátságtalan és cinikus az a kormányzati megjegyzés, hogy az önkormányzatok pótolják a kieső pénzt, hiszen a 614 milliós elvonást, négy iskola egy éves teljes költségvetését nem képesek előteremteni a helyhatóságok.

- Zavarkeltés, káosz, a pedagógus társadalom lejáratása, ellehetetlenítése zajlik - véli Horváth Edit tagintézmény-vezető. A pedagógus szerint a pénzkivonás osztálylétszám-bővítéssel és tanárok elbocsátásával jár, de a legnagyobb sérelem azokat a gyerekeket éri, akik nem tudnak majd sportkörökre, szakkörökre, korrepetálásra járni.

Horváth Miklós szerint nem lehet szakképzésről beszélni, ha elfogadnák a büdzsét, hiszen 40 fős csoportokban nem lehet a szakmákat elsajátítani. - Úgy különösen nem, hogy a folyamatos infláció és energia-áremelések, a kieső fejlesztési lehetőségek miatt nem tudják a szakiskolák azokat az eszközöket beszerezni, amelyekkel oktatni lehetne - fogalmazott az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola vezetője.

Az óvodapedagógusok többsége is aláírta az országgyűlési képviselőknek szóló ívet, hiszen komoly aggodalommal tekintenek a költségvetési tervezet óvodákat érintő számaira. Tavali Gabriella elmondta: az óvodák esetében 79 millió forintot jelent az elvonás, ez jelenleg egy 8 csoportos intézmény teljes évi költségvetése. Az óvodák képviseletében nyilatkozó intézményvezető szerint Kaposvár óvodahálózatában nincsenek már tartalékok.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.