SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 3., vasárnap 15:05

Új üvegházat kaptak a fagyérzékeny növények
Fagyérzékeny növényeknek építettek üvegházat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. A 641 négyzetméteres üvegházat az uniós fejlesztések nyílt napján, szombaton mutatták be a szegedieknek. Az új, korszerű épületben négyszáz ritka faj egyedeit gondozzák.                
A botanikus kert fagyérzékeny fás szárú vagy hosszú életű növényritkaságait korábban egy nehezen fűthető és szellőztethető fóliasátorban nevelték. A körülmények egyre inkább alkalmatlanná váltak a növények gondozására, hiszen a magasabbra növő példányokat minden ősszel vissza kellett metszeni.
Az itt gondozott négyszáz faj egyedeinek többsége a földben gyökerezik, így az uniós támogatással megvalósult, 170 millió forintos fejlesztést a szegedi székhelyű Ferroép Zrt. munkatársainak rendkívüli odafigyeléssel kellett elvégezniük. A fóliasátrat a növények fölül bontották le, majd az új üvegházat a gyűjtemény köré építették föl – közölte Mihalik Erzsébet, az újszegedi füvészkert igazgatója. 
A korábbi háromhajós sátor helyett, egyterű, hatméteres átlagos magasságú üvegházat alakítottak ki. A ritka növények a természethez közeli körülmények között fejlődhetnek, jelentősen csökkentek a fenntartási költségek, a nagyobb helyen a látogatók is alaposabban megfigyelhetik a gyűjteményt, és az akadálymentes környezetnek köszönhetően a kerekes székkel érkező vendégek is gyönyörködhetnek az érdekes és szép fákban, kaktuszokban, pálmákban, virágokban.
Az igazgató elmondta, reményei szerint egy újabb uniós pályázat segítéségével hamarosan a füvészkert régi, 1952-ben épült üvegházának rekonstrukciója is megkezdődhet.

2 csatolt kép 21
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.