Önkormányzati Minisztérium
2009. november 10., kedd 16:26

Varga Zoltán: az idén 5,5 milliárd forint az ÖKO-programra
A tárca vezetője kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón, a Havanna lakótelepen, egy felújított házban beszélt arról, hogy az idén és jövőre is jelentős forrásokat szán a kormány a takarékosabb energiafelhasználást biztosító beruházásokra.

A támogatásból a távhővel ellátott lakóépületek lakásonkénti hőfogyasztásának szabályozását, továbbá a mérésére alkalmas eszközök beszerelését kívánja finanszírozni.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2008-ban hirdette meg az ÖKO-programot, melyet Budapesten a FŐTÁV Zrt. az ÖKOPlusz programmal segít. Erre a fővárosi távhőszolgáltatót Budapest Főváros Önkormányzata, mint tulajdonos kérte fel.

A miniszter elmondta, az idén 5,5 milliárd, jövőre 5 milliárd forintot osztanak szét pályázatokon segítve az alacsonyabb jövedelmű, lakótelepeken élő családokon, mivel a magas szolgáltatási díjak elsősorban őket terhelik.

Az idei kontingensből az év végéig még 3,2 milliárd forint támogatás sorsáról határoz Varga Zoltán.

Szollár Domokos kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a távhő áfájának csökkentése révén egy átlagos méretű, 50-55 négyzetméteres otthon távhődíja évi 45-50 ezer forinttal is csökkenhet jövőre és ez mintegy 650 ezer család, azaz körülbelül kétmillió ember kiadásait csökkentheti, mivel Magyarországon ennyien élnek távfűtött vagy panellakásban.

A miniszter a kormányzat sikerprogramjának nevezte az Öko-programot.  A tájékoztatón részt vett Mester László, a XVIII. kerület polgármestere is.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.