BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. november 17., kedd 12:04

Újranyílik Hadik Kávéház
Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egykori törzshelyén a közeljövőben megnyíló Hadik Kávéházban mutatta be Molnár Gyula Újbuda polgármestere a Társadalmi Érték Testületet (TÉT), melynek feladata, hogy az igényesség és a magas esztétikai színvonal megőrzésével a Bartók Béla úton néhány éven belül létrejövő kulturális városközpont kortárs képzőművészeti galériák, múzeumok, gyűjtemények iránt érdeklődő bel- és külföldi turisták zarándokhelye legyen. Ennek egyik műhelye a Hadik Ház lesz, melynek kávéházi részében a vendégek az év 365 napján híres irodalmárok kedvenc ételeit is megkóstolhatják változatos képzőművészeti, zenei, film és irodalmi kultúrfröccs kíséretében. 

 
Társadalmi Érték Testület
2009. november 10. óta már TÉT-je van a kulturális programnak, az Újbudai városközpont kialakítása avatott kezekbe került. Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egykori törzshelyén, a közeljövőben megnyíló Hadik Kávéházban Molnár Gyula polgármester meghívására neves értelmiségiek gyűltek össze, hogy megalakítsák a Társadalmi Érték Testületet (TÉT). A kerület vezetése Újbuda kulturális városközpontjává kívánja tenni a Bartók Béla utat, visszacsalogatni a múzsákat, a „lágymányosi isteneket”, akik itt éltek és alkottak, rangot adva a környéknek. A tervek szerint néhány éven belül a környék a kortárs képzőművészeti galériák, múzeumok, gyűjtemények iránt érdeklődő bel- és külföldi turisták zarándokhelye lesz. Hogy mindez megvalósuljon, első lépésként rövidesen pályázatot hirdetnek az üresen álló üzlethelyiségek kulturális célú hasznosítására. A testület összetétele, a tagok szakmai hozzáértése és a kultúra iránti elkötelezettsége önmagában is garanciát jelent arra, hogy a Bartók Béla út belátható időn belül Újbuda Kulturális Városközpontjává váljon. A vonzerő növelését szolgálja, hogy a házak homlokzatát, az üzletek kirakatát eredeti szépségükben kell helyreállítani.
A TÉT tagjai között tisztelhetjük Karinthy Márton színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító tulajdonosát és igazgatóját, a kortárs irodalom képviselőjét, Szakonyi Károly Kossuth-díjas írót, drámaírót, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, a Nemzet Színészét, Újbuda díszpolgárát, Szüts Miklós festőművészt, a Palládium Alapítvány kurátorát, a Farkas István Alapítvány elnökét, a Kelenhegyi úti művészház tagját, Gáti György Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, Horváth Károlyt, a Bartók 32 Galéria igazgatóját, Szegedi Ferenc építészt, az Újbuda Baráti Kör tagját, Újbuda volt polgármesterét, Cselovszki Zoltán építészmérnököt,  az V. kerület főépítészét, a Szeretem Budapestet mozgalom alapító tagját, Hunyadi Mátyást, a Bartók Béla út 36-38. sz. társasház közös képviselőjét, aki az itt lakók véleményét kívánja közvetíteni, képviselni a Bartók Béla út új arculatának kialakításában, dr. Rétvári Bencét a Fővárosi Közgyűlés tagját, Gellérthegy – Szentimreváros - Lágymányos országgyűlési képviselőjét, Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestert, Dr. Balás Piri László önkormányzati képviselőt, a városgazdálkodási bizottság elnökét, Edelényi Szilviát Újbuda Oktatási és Kulturális Osztályának munkatársát, aki koordinálja az Újbuda Kulturális Városközpont programot, és végül, de nem utolsósorban Molnár Gyula polgármestert – aki maga is részt vesz a TÉT munkájában.

Hadik Kávéház
Újbuda kulturális városközpontjának egyik fő helyszíne a közel 400 négyzetméteres Hadik Ház lesz, melynek kávéházi része a napokban nyílik meg. A XX. század 20-as 40-es éveiben világhírű írók, művészek – Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád – kedvenc törzshelye szűk egy évszázaddal később ismét az irodalmi élet egyik központja lesz, teret adva fiatal, kezdő művészek bemutatkozásának a film, képzőművészet és zenei élet területén. A korabeli újság lapjait megidéző étlap kínálatából akár Karinthy és Móricz kedvenc fogásait is megkóstolhatjuk majd.

 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.